Ρωσία: Τέλος στο εμπάργκο όπλων στο Πακιστάν

Φόβοι για δυσαρέσκεια της Ινδίας
Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2014 18:16
UPD:18:21
SHUTTERSTOCK

H ρωσική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την αποστολή ελικοπτέρων MI-35 στο Ισλαμαμπάντ.

A- A A+

H ρωσική κυβέρνηση ήρε το εμπάργκο το οποίο επέβαλε στις πωλήσεις και τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στο Πακιστάν και διαπραγματεύεται την αποστολή ελικοπτέρων MI-35 στο Ισλαμαμπάντ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ρωσικού κρατικού ομίλου εξοπλισμών Rostekhnologuii (Rostec), Σεργκέι Τσεμέζοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

«Η απόφαση ελήφθη και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για την πώληση και την παράδοση των ελικοπτέρων» δήλωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι ο οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται για τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα MI-35 Hind.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στρατιωτική-διπλωματική πηγή είχε αναφερθεί προηγουμένως στην απόφαση της Μόσχας να άρει το εμπάργκο της για την παράδοση όπλων στο Πακιστάν. Αυτή η πηγή είχε επισημάνει ότι το Πακιστάν είχε εκφράσει επίσης ενδιαφέρον για την αγορά ρωσικών μεταγωγικών ελικοπτέρων ΜΙ-26 Halo, τα οποία είναι ικανά να μεταφέρουν αντικείμενα μεγάλου βάρους.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, Πάβελ Φελγκενχάουερ, η άρση του εμπάργκο, το οποίο είχε τεθεί σε ισχύ ήδη από την εποχή της πρώην ΕΣΣΔ, σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική της Ρωσίας σχετικά με την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων, η οποία μέχρι στιγμής ήταν προσανατολισμένη προς την Ινδία, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από τις ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Νέο Δελχί και στο Ισλαμαμπάντ.

«Η πώληση όπλων στο Πακιστάν θα επιδεινώσει απότομα τις σχέσεις μας με την Ινδία, το μεγαλύτερο αγοραστή των εξοπλισμών μας. Το Πακιστάν αγοράζει από την Κίνα, από την Ουκρανία, αλλά ποτέ από τη Ρωσία» υπογράμμισε ο αναλυτής, που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Ινδία είχε αρνηθεί να αγοράσει τα ελικόπτερά μας, προτίμησε να αγοράσει από τις ΗΠΑ. Ίσως η Ρωσία αποφάσισε να πιέσει στην Ινδία;» διερωτήθηκε ο αναλυτής, για τον οποίο η εξέλιξη «ενέχει τον κίνδυνο να καταστρέψει» τη διμερή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας.

«Το Νέο Δελχί θα μπορούσε να θεωρήσει ότι αντιμετωπίζει μια προδοσία. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει έναν γεωπολιτικό σεισμό στην ινδική χερσόνησο», προειδοποίησε ο ίδιος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή