Κόντρα με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Πώς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή το σκηνικό στις Κ.Ο. των κομμάτων
Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2014 18:12
UPD:18:18
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Η καταληκτική ημερομηνία για την εκλογή Προέδρου είναι η 11η Φεβρουαρίου του 2015 με τις σχετικές διαδικασίες να εκκινούν επί της ουσίας από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, παράλληλα και με τις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους της χώρας.

A- A A+

Επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο η σεναριολογία γύρω από το ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι παίζει παιxνίδια με τους θεσμούς, αντιλαμβανόμενη την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ως ευκαιρία για την προσφυγή στην κάλπη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Μάκη Βορίδη να σημειώνει, με συνέντευξή του στο Έθνος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μία ζητά συναίνεση και συναποφάσεις σε θέματα όπως η απομείωση του χρέους ή η εκλογή διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, την ίδια ώρα που αρνείται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για ένα κορυφαίο θεσμικά θέμα όπως η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Απαντώντας επί της ουσίας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μέσω του Real fm, επικαλέστηκε για την άρνηση του κόμματός του να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου, τις μεγάλες, όπως είπε, διαφορές του κόμματός του με την κυβέρνηση σε θέματα ασκούμενων πολιτικών.

Το σίγουρο είναι ότι η καταληκτική ημερομηνία για την εκλογή Προέδρου είναι η 11η Φεβρουαρίου του 2015 με τις σχετικές διαδικασίες φυσικά να εκκινούν επί της ουσίας από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, παράλληλα και με τις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους της χώρας.

Στέλεχος της κυβέρνησης σημειώνει ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η παρούσα Βουλή «μπορεί να βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου».

Η κυβέρνηση πλέον αριθμεί 153 βουλευτές, (126 ΝΔ και 27 ΠΑΣΟΚ). Μαζί με την προσθήκη του Ανδρέα Λοβέρδου (θα είναι στη νέα κυβέρνηση) και του Χρήσου Αηδόνη, αλλά και βουλευτών από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων (19) και υπό προϋποθέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων (14) και της ΔΗΜΑΡ (14) μπορεί η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.               

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να θέσει προ των ευθυνών τους τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, αλλά παρά τη δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι κανείς βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν θα στηρίξει την παρούσα κυβέρνηση, δεν είναι βέβαιο, λόγω της εσωστρέφειας στο εσωτερικό των δύο κομμάτων, ότι ελέγχουν πλήρως το σύνολο των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή