Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράνομων μεταναστών και πλαστογραφίας, στην οποία συμμετείχαν τέσσερις αστυνομικοί, προχώρησαν οι αρχές. Το κύκλωμα διακινούσε μετανάστες από τη Γεωργία.
Συνολικά συνελήφθησαν 22 άτομα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στον Έβρο, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος». Στον Έβρο άλλωστε υπηρετούσαν και οι τέσσερις αστυνομικοί, τρεις αρχιφύλακες και ένας υπαρχιφύλακας.
Σε βάρος τους συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα -κατά περίπτωση- για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από κοινού, διευκόλυνση παράνομης εισόδου και εξόδου από τη χώρα, παράνομη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα και εντός εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία κατ' επάγγελμα, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροδοκία, δωροδοκία υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση και παράβαση καθήκοντος.
Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται άλλα 21 άτομα, ενώ διαπιστώθηκε η εμπλοκή επιπλέον 28 ατόμων, εκ των οποίων 14 υπήκοοι Γεωργίας που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα, ενώ άλλοι 44 αλλοδαποί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Η δράση
Τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν τα τελευταία έξι χρόνια και όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Παρθένης, «διέθεταν εσωτερική διάρθρωση και ιεραρχία, με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της και επιπλέον, για την επίτευξη των σκοπών τους, μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν συστηματικά πλαστογραφήσεις».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι το κύκλωμα ενέχεται από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα σε 24 περιπτώσεις διακίνησης μεγάλου αριθμού μεταναστών προς το εσωτερικό της Ελλάδας.
ΕΛΑΣ
Η μεταφορά γινόταν άλλοτε πεζή και άλλοτε με χρήση τουριστικών λεωφορείων από την μεθόριο του Έβρου, καθώς επίσης και με ταχύπλοα σκάφη από την επαρχία της Μαρμαρίδας της Τουρκίας προς τη Ρόδο.
Παράλληλα, εξακριβώθηκε ότι οι δράστες εμπλέκονται σε 15 παλαιότερες περιπτώσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών και σε πολλές περιπτώσεις διακίνησης αλλοδαπών μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. εκτός από τη διακίνηση μεταναστών, το κύκλωμα ενέχεται και σε μεγάλο αριθμό κατάρτισης πλαστών εγγράφων, νόθευσης γνησίων αλλά και έκδοσης γνήσιων, με τη χρήση πλαστών δικαιολογητικών.
«Τα μέλη της οργάνωσης είχαν αποκτήσει τα αναγκαία τεχνικά μέσα και την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε να προβαίνουν στην κατάρτιση μεγάλου εύρους δημοσίων εγγράφων Αρχών της χώρας μας, κρατών-μελών της ΕΕ καθώς και Αρχών από τρίτες χώρες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Πλαστά έγγραφα
ΕΛΑΣ
Από την έρευνα προέκυψε ότι η οργάνωση είχε νοικιάσει διαμέρισμα, το οποίο λειτουργούσε ως «εργαστήριο» παραγωγής των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, όπου είχαν εγκαταστήσει τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Συνολικά καταγράφηκαν 216 περιπτώσεις κατάρτισης και παράδοσης πλαστών ή υφαρπαγμένων εγγράφων, με ποσό που ξεπερνά τις 38.470 ευρώ, ενώ καταγράφηκαν επιπλέον 110 περιπτώσεις, για τις οποίες δεν προέκυψε η παράδοση των εγγράφων, με ποσό που ξεπερνά τις 46.230 ευρώ.
Για την κατάρτιση των εγγράφων εισέπρατταν από τους ενδιαφερομένους συγκεκριμένο χρηματικό αντίτιμο, με βάση άτυπο «τιμοκατάλογο», τον οποίο τα μέλη είχαν υιοθετήσει και εφάρμοζαν.
«Τιμοκατάλογος»
Ενδεικτικά, διέθεταν παράνομα και έναντι αμοιβής:
-
πλαστό Δελτίο Αιτήσαντος Άσυλο Αλλοδαπού και πλαστή βεβαίωση απέλασης για τη Γεωργία έναντι 50 ευρώ, βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ έναντι 200 ευρώ,
-
βεβαίωση απόδοσης Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου και βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ έναντι 50 ευρώ,
-
πλαστή βεβαίωση εργασίας έναντι και πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης των γεωργιανών Αρχών έναντι 50 ευρώ,
-
πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης των ελληνικών Αρχών και πλαστή ελληνική, ρουμανική ή βουλγαρική ταυτότητα έναντι 400 ευρώ,
-
πλαστό διαβατήριο έναντι 800 ευρώ,
-
πλαστές σφραγίδες εισόδου ή εξόδου που τίθενται σε διαβατήριο, έναντι 50 ευρώ έκαστη και
-
πλαστή άδεια θεώρησης εισόδου (Visa) έναντι 400 ευρώ.
ΕΛΑΣ
Τα πλαστά έγγραφα αποστέλλονταν επίσης και σε υπηκόους Γεωργίας, που διαμένουν σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σουηδία.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της έρευνας το κύκλωμα από τις αρχές του 2008 έως τον Μάρτιο του 2014 έχει πραγματοποιήσει περίπου 918 συναλλαγές, με χρηματικά εμβάσματα, μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων.
Ενδεικτικά, τέτοιου είδους εμβάσματα έχουν καταγραφεί από και προς την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Γεωργία, την Αλβανία, τη Λευκορωσία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μολδαβία, την Ολλανδία, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ταξιδιωτικά γραφεία
ΕΛΑΣ
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι συνεργάζονταν με διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία και καταστήματα μεταφοράς χρημάτων.
Επιπλέον, έχουν βρεθεί συνολικά και κατασχεθεί
-
τέσσερα οχήματα,
-
15 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και
-
10 σκληροί δίσκοι,
-
37 κινητά τηλέφωνα,
-
συσκευές θερμικής κόλλησης μεμβρανών και ακτινοβολίας UV,
-
145 πλαστές σφραγίδες ελληνικών και ξένων Αρχών, μεταξύ των οποίων και σφραγίδες αστυνομικών, δημοτικών και περιφερειακών Αρχών,
-
σφραγίδες εισόδου και εξόδου,
-
61 διαβατήρια,
-
κενά δελτία αιτήσαντος ασύλου,
-
πιστόλι των 9 χιλιοστών με δύο γεμιστήρες και 17 φυσίγγια,
-
το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ,
-
πέντε εκτυπωτές,
-
αποδείξεις μεταφοράς εμβασμάτων και πλήθος άλλων εγγράφων, ατζέντες, ημερολόγια κ.λπ.
Οι αστυνομικοί
ΕΛΑΣ
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε ότι οι συλληφθέντες αστυνομικοί συνεργάζονταν με τα άλλα μέλη του κυκλώματος και επέτρεπαν έναντι χρηματικής αμοιβής, η οποία κυμαινόταν από 100 έως και 500 ευρώ ανά άτομο, την παράνομη είσοδο αλλοδαπών, οδικώς από σημείο της μεθορίου.
Με βάση τα έως τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι η μηνιαία αμοιβή που λάμβαναν οι αστυνομικοί για την «ασφαλή» είσοδο των αλλοδαπών στη χώρα μας ανέρχεται τουλάχιστον σε 3.500 ευρώ για κάθε έναν από αυτούς.
Το ρόλο του συνδέσμου μεταξύ των αστυνομικών και μελών της οργάνωσης είχε ένας 58χρονος υπήκοος Γεωργίας, ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό του κυκλώματος ως μεταφορέας των αλλοδαπών.
Επιπλέον, είχε αναλάβει την καταβολή των ανάλογων χρηματικών ποσών στους αστυνομικούς, κάθε φορά που επέτρεπαν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.
ΕΛΑΣ
Από την ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης, καθώς και τη δημιουργία ατομικού και γεωγραφικού «προφίλ» εξακριβώθηκε ως σημείο διέλευσης των μεταφερόμενων αλλοδαπών ο μεθοριακός σταθμός Κήπων Έβρου.
Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν την Πέμπτη στην ευρύτερη του Έβρου οι αστυνομικοί, ενώ επιπλέον εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 58χρονος από τη Γεωργία, καθώς επιχειρούσε να διέλθει από μεθοριακό σημείο ελέγχου, οδηγώντας λεωφορείο.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε στο συγκεκριμένο λεωφορείο διαπιστώθηκε ότι έφερε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο χώρο των αποσκευών, για τη μεταφορά των μεταναστών.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην αρμόδια Εισαγγελία.
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τέσσερις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος τους η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.