Ν. Χριστοδουλίδης: Η ενέργεια είναι το κλειδί στο Κυπριακό

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014 11:24
UPD:11:33
EPA/STR

Η πολιτική στον τομέα της ενέργειας έχει, μεταξύ άλλων, στόχο να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μείγμα της Κύπρου, ενσωματώνοντας το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό της σύστημα, ούτως ώστε σταδιακά να καταστεί αυτάρκης.

A- A A+

«Η ενέργεια είναι το κλειδί για την αποκατάσταση των πληγωμένων φτερών της Κύπρου και της αλλαγής του γεωπολιτικού τοπίου της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας το πρωί στο Κολέγιο Κουίνς του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υπογράμμισε πως «η γεωγραφική θέση της Κύπρου θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντός της στις προσεχείς δεκαετίες».

Όπως είπε, η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διερευνήσει πλήρως αυτή τη δυνατότητα, «μεταμορφώνοντας τη χώρα σε πηγή σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η πολιτική στον τομέα της ενέργειας έχει τρεις πυλώνες: πρώτον, να θωρακίσει το γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρόλο της χώρας. Δεύτερον, να συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ασφάλειας της προμήθειας της Ευρώπης σε ενέργεια μέσω της δημιουργίας μιας τρίτης διόδου. Και τρίτον, να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μείγμα της Κύπρου, ενσωματώνοντας το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό της σύστημα, ούτως ώστε σταδιακά να καταστεί αυτάρκης.

EURONEWS

Επίσης, σημείωσε ότι η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία αποκάλυψε την εξάρτηση της Ευρώπης από ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών ενεργειακών οδών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή