Βαρύ το κλίμα για το κλίμα

Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2004 18:32

A- A A+

«Το ανησυχητικό δεν είναι ότι αυξάνονται οι θερμοκρασίες, αλλά η περιεκτικότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Από τα 280 μέρη ανά εκατομμύριο, μια περιεκτικότητα που είχε μείνει σταθερή τα τελευταία χίλια χρόνια, έχουμε φτάσει σήμερα στα 370 μέρη ανά εκατομμύριο. Και οι εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια είναι πολύ ανησυχητικές», εξηγεί στην «Εl Pais», ο Λουίς Μπαλαϊρόν, ειδικός της Διεθνούς Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

«Οι προβλέψεις της IPCC για το μέλλον», λέει ο Λουίς Μπαλαϊρόν, «εξαρτώνται από τρεις βασικούς παράγοντες: τη δημογραφία, την ενέργεια και την ανάπτυξη. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων οδηγεί σε 40 πιθανά σενάρια, από τα πλέον καταστροφικά ως τα πλέον συντηρητικά. Κανένα από τα σενάρια αυτά, όμως, δεν είναι καλό. Το κλίμα του 21ου αιώνα θα εξαρτηθεί από το πώς θα είναι η κοινωνία. Εχουμε όμως το ηθικό χρέος να αποφύγουμε μια απότομη κλιματική αλλαγή, και αυτό μας αναγκάζει να αναζητήσουμε μια αειφόρο ανάπτυξη».

Με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο, η Ιαπωνία πρέπει να μειώσει τις εκπομπές της κατά 6%, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά 7% και η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 8%. Μέχρι στιγμής, όμως, μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταστήσει υποχρεωτικό αυτόν τον στόχο. Κάθε χώρα πρέπει να επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα που ορίζει το μέγιστο όριο των εκπομπών σε κάθε ενεργειακό τομέα.

Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν εκπληρώσει τους στόχους του Πρωτοκόλλου είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Με εξαίρεση την Ισπανία, που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες ένα νέο πρόγραμμα για τη μείωση των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απειλήσει να λάβει μέτρα εναντίον των χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο περιβάλλον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πάλι, που παράγουν το ένα τέταρτο της συνολικής ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου, δεν προτίθενται να κάνουν καμιά κίνηση για τη μείωσή τους.

«Το 2000 υπήρχαν 750 εκατομμύρια αυτοκίνητα στον κόσμο, και το 2020 θα υπάρχουν 1.200.000.000. Εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές», λέει ο Αλφόνσο Ρομάν, ειδικός της Τoyota. Ηδη κυκλοφορούν 150.000 οχήματα Prius -χρησιμοποιεί ένα μίγμα βενζίνης και ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να εκπέμπει 104 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, τα μισά από ένα συμβατικό αυτοκίνητο- το οποίο έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι τα εξαρτήματά του είναι κατά 90% ανακυκλώσιμα.

Πηγή: El Pais, Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή