Το σκοτεινό όραμα ενός «Μάτριξ» για εκτροφή κοτόπουλων

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014 16:18
UPD:16:19
Second Livestock
A- A A+

Στα όρια του χιούμορ, της επιστημονικής φαντασίας, αλλά και των δυσοίωνων/ δυστοπικών προβλέψεων για το κοντινό μέλλον της εικονικής πραγματικότητας κινείται το αποκαλούμενο Second Livestock.

To συγκεκριμένο project, το όνομα του οποίου αποτελεί παραλλαγή/ λογοπαίγνιο του τίτλου του δημοφιλούς online παιχνιδιού «Second Life», παρουσιάζει το όραμα της δημιουργίας μίας ειδικής εκδοχής του εικονικού κόσμου της σειράς ταινιών «Μάτριξ», με προσανατολισμό στην…εκτροφή κοτόπουλων.

Το Second Livestock αποτελεί project του Όστιν Στιούαρτ, επίκουρου καθηγητή του Iowa State University, και δεν αποτελεί πραγματικό εγχείρημα (αν και συνοδεύεται από ιστοσελίδα με εκτενές περιεχόμενο, το οποίο ενίοτε χαρακτηρίζεται από μαύρο χιούμορ). Στην πραγματικότητα έχει στόχο να θέσει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να κριθεί «ανθρωπιστική» μια αντιμετώπιση, και να υπάρξει προβληματισμός σχετικά με το πώς ζουν οι σύγχρονοι άνθρωποι. «Ζούμε σε μικρά κουτιά, όπως τα κοτόπουλα» ανέφερε σχετικά ο Στιούαρτ στην Ames Tribune.

«Αυτή τη στιγμή θα ήταν πολύ ακριβό να δημιουργηθεί ένα πλήρες τέτοιο σύστημα» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι για να τεθεί «ρεαλιστικά» το ερώτημα, έπρεπε να επιδειχθεί ότι η τεχνολογία που θα επέτρεπε κάτι τέτοιο δεν είναι εξωπραγματική.

Ο Στιούαρτ έχει αναπτύξει έναν εικονικό κόσμο με ειδικό λογισμικό 3D γραφικών, τον οποίο μέχρι τώρα έχει δοκιμάσει μόνο με άτομα που χρησιμοποιούσαν το γνωστό σετ εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift. Ο ίδιος αναφέρει ότι θα ήθελε να δοκιμάσει την τεχνολογία αυτή σε κοτόπουλα, αλλά μόνο σε συνεργασία με κάποιον ειδικό για να εξασφαλιστεί ότι το πείραμα δεν θα έχει «ανήθικο» χαρακτήρα.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, στόχος της όλης παρουσίασής του, η οποία έγινε στην έκθεση Art Vacancy στο Έιμς της Άιοβα, είναι να μην μπορεί να καταλάβει με σιγουριά το κοινό εάν το project είναι αληθινό ή όχι.

Ειδικότερα, το όραμα, όπως περιγράφεται σε δημοσιεύματα ιστοσελίδων του ειδικού Τύπου όπως το Gizmag, το TheVerge και το Slate, είναι ο εγκλεισμός των κοτόπουλων στα εκτροφεία σε ειδικά κλουβιά, όπου θα τους φοριέται ειδικός εξοπλισμός εικονικής πραγματικότητας (φακοί, μικρόφωνα, ειδικοί αισθητήρες), έτσι ώστε να τους δημιουργείται η εντύπωση ότι βρίσκονται σε ένα κανονικό, κατά τα άλλα κοτέτσι, ή στην εξοχή. Η κεντρική ιδέα είναι ότι εάν τα κοτόπουλα νομίζουν ότι ζουν «ελεύθερα», τότε ενδεχομένως να μπορούν να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά (και ως εκ τούτου, τη «στάμπα») των κοτόπουλων ελευθέρας βοσκής.

Όπως αναφέρεται στην «επίσημη» ιστοσελίδα του project, το Second Livestock εξαφανίζει την ανάγκη για ανοικτό χώρο, ενώ παράλληλα δημιουργεί την εμπειρία «ελευθέρας βοσκής» για τα κοτόπουλα εντός των εγκαταστάσεων.

«Η ζωή ελευθέρας βοσκής, αν και παρέχει δίαιτα με ποικιλία, άσκηση και κοινωνικοποίηση, είναι πολύ πιο αγχωτική για τα ζώα. Μπορεί επίσης να καταλήξει σε μεγάλες ζημίες για τον παραγωγό λόγω τραυματισμών και αρπακτικών ζώων. Ο Το Virtual Free Range συνδυάζει τα φυσικά και ψυχολογικά οφέλη της ελευθέρας βοσκής με την ασφάλεια της συμβατικής κτηνοτροφίας. Τα κοτόπουλα είναι ελεύθερα να περιπλανιούνται, να ‘κοινωνικοποιούνται’ και να ‘τρώνε’ εικονικό φαγητό, που εμφανίζεται στον εικονικό κόσμο σε σημεία που στην πραγματικότητα βρίσκονται οι ταΐστρες τους».

Οι συντελεστές του project υποστηρίζουν ότι στην «καρδιά» του Second Livestock βρίσκεται ο έντονος προβληματισμός σχετικά με τις συνθήκες ζωής και εκτροφής των κτηνοτροφικών ζώων. Όπως επισημαίνουν, τα ζώα δεν αντιλαμβάνονται τον κόσμο όπως οι άνθρωποι, και αυτά τα χαρακτηριστικά που ενδεχομένως να είναι σημαντικά για έναν άνθρωπο σε ένα εικονικό περιβάλλον ίσως να είναι ασήμαντα ή ακόμα και απειλητικά για άλλα είδη. «Συμβουλευτήκαμε ειδικούς για να κατανοήσουμε ποιο είναι το βέλτιστο εικονικό περιβάλλον για κάθε ζώο και προσαρμόσαμε τα περιβάλλοντά μας έτσι ώστε να παρέχουμε μια ικανοποιητική εμπειρία στα ζώα μας» αναφέρεται σχετικά στο site του project.

Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις στον πραγματικό κόσμο, προορίζονται να περιλαμβάνουν πανκατευθυντικούς ποδόμυλους (διαδρόμους) για να δίνεται η ψευδαίσθηση της ελεύθερης κίνησης στον εικονικό κόσμο, καθώς και αυτόνομα συστήματα φιλτραρίσματος αέρος για να αποφεύγεται η εξάπλωση παρασίτων και ασθενειών. Παράλληλα, αν και τα ζώα θα περνούν όλο το χρόνο τους στον εικονικό κόσμο, θα εξασφαλίζεται η κατάλληλη διατροφή τους και η έκθεσή τους στο φως του ήλιου- ενώ ειδικοί αισθητήρες θα ενημερώνουν τους διαχειριστές της κτηνοτροφικής μονάδας εάν κάποιο ζώο παρουσιάζει «προβληματική» συμπεριφορά.

Όπως επισημαίνεται, τα κοτόπουλα θα αποτελούσαν μόνο το «πρώτο πιάτο», καθώς το «τμήμα έρευνας και ανάπτυξης» του project «προσανατολίζεται» και σε άλλα είδη ζώων- τόσο από τον χώρο της κτηνοτροφίας, όσο και των κατοικιδίων ή των ζωολογικών κήπων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή