Μεταφραστικό tablet για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις

Τρίτη, 27 Μαΐου 2014 14:07
UPD:14:08
SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το tablet θα προσφέρει υπηρεσίες μεταφραστή σε στρατιωτικούς οι οποίοι υπηρετούν σε χώρες του εξωτερικού (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ένα μεταφραστικό tablet το οποίο προορίζεται για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σε αποστολές και επιχειρήσεις στο εξωτερικό πρόκειται να αρχίσει να δοκιμάζεται κατά τα τέλη του έτους, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (Defense Tech, Business Insider, The Daily Dot) η εν λόγω συσκευή θα προσφέρει υπηρεσίες μεταφραστή σε στρατιωτικούς οι οποίοι υπηρετούν σε χώρες του εξωτερικού και πρέπει να έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους πληθυσμούς. Το συγκεκριμένο tablet εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος BOLT (Broad Operation Language Translation) της DARPA, που φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στον εν λόγω τομέα, καθώς εδώ και πολλά χρόνια οι αμερικανικές δυνάμεις βασίζονταν σε μεταφραστές για τις συνεννοήσεις τους με τους ντόπιους σε χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, πολύ συχνά οι μεταφραστές αυτοί αποτελούσαν πρωταρχικούς στόχους για τις αντάρτικες δυνάμεις, λόγω της συνεργασίας τους με τα αμερικανικά στρατεύματα.

Το σύστημα θα διαθέτει φωνητικό έλεγχο και θα μπορεί να μεταφράζει στην τοπική διάλεκτο τα λεγόμενα του χρήστη και το αντίστροφο, ενώ θα είναι σε θέση να “αντιλαμβάνεται” ιδιωματισμούς, σλανγκ, τοπικές διαλέκτους κ.α. Όπως έγινε γνωστό, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν δοκιμές του πρωτότυπου tablet κατά τα τέλη του έτους. Σημειώνεται ότι θα πρόκειται για το πρώτο πρωτότυπο που προκύπτει από το πρόγραμμα.

Το ΒΟLT ήταν ένα από 100 projects και 29 εξελιγμένα ερευνητικά προγράμματα που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της DARPA Demo Day στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Τα περισσότερα εξ αυτών είχαν να κάνουν με θέματα κυβερνοασφαλείας.

Προτεινόμενα για εσάς