Το μόνο επίσημο φεμινιστικό κόμμα, «Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία» (FI), που εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέρχεται από τη Σουηδία και η Σοράγια Ποστ, μια 57χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών και Ρομά, θα έχει μια έδρα σε αυτό.
Το FI αύξησε το σχεδόν μηδενικό ποσοστό που λάμβανε στις δημοσκοπήσεις πριν από λίγους μήνες σε πάνω από 5% στις χθεσινές ευρωεκλογές, εξασφαλίζοντας μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το κόμμα συγκέντρωσε ψήφους με το σύνθημά του «Έξω οι Ρατσιστές και Μέσα οι Φεμινιστές!» και αυτό την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης έκανε στροφή προς τα αντιμεταναστευτικά κόμματα.
Η νίκη του φεμινιστικού αυτού κόμματος έφερε στο φως κάποια ψεγάδια της Σουηδίας – μιας χώρας που υπερηφανεύεται για την αντιμετώπιση των γυναικών και των μειονοτήτων, αλλά παρουσιάζει επίσης μεγάλες μισθολογικές ανισότητες και μια αντιμεταναστευτική στροφή η οποία χάρισε εξάλλου στο λαϊκίστικο κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών το 10% των ψήφων.
Σύμφωνα με τη Σοράγια Πόστ τα 15 εκατομμύρια Ρομά στην Ευρώπη ζουν σαν να βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου στην ειρηνική Ευρώπη του 2014.
«Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στην Ευρώπη για τους Ρομά και αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό. Είναι ντροπή» δήλωσε μιλώντας μετά τη νίκη του κόμματός της.
Τι συμβαίνει με τις γυναίκες και τους Ρομά
Περίπου το 15% του πληθυσμού της Σουηδίας έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Πολλοί προέρχονται από τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, ενώ άλλους τους προσήλκυσε στην χώρα αυτή η πολιτική της να υποδέχεται τους ανθρώπους που προέρχονται από χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο και ζητούν άσυλο. Ωστόσο οι γυναίκες που μεταναστεύουν εκεί αντιμετωπίζουν ένα από τα χειρότερα ποσοστά απασχόλησης και αποδοχών.
Οι αποκαλύψεις εξάλλου ότι η σουηδική αστυνομία έφτιαξε μια παράνομη βάση δεδομένων για τους Ρομά προκάλεσε κατακραυγή πέρυσι. Η φάκελος αυτός είχε την μορφή γενεαλογικού δέντρου που κάλυπτε 4.029 Ρομά, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν ποινικό μητρώο. Περισσότεροι από 1.000 ήταν παιδιά.
Η επικεφαλής της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας
Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία οφείλει εξάλλου μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στην ηγέτιδά του, την Γκούντρουν Σίμαν, μια χαρισματική πολιτικό η οποία είχε γίνει πρωτοσέλιδο διεθνώς το 2010 ρίχνοντας χούφτες από χρήματα που έβγαζε από μια πλαστική σακούλα σε ένα μπάρμπεκιου. Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά γεγονότα της χρονιάς εκείνης στην Σουηδία.
«Πολλοί άνθρωποι βλέπουν την Σουηδία ως έναν παράδεισο για τις γυναίκες στην Ευρώπη. Αλλά αυτό είναι ένας μύθος. Έχουμε ένα χάσμα μεταξύ των φύλων, βία κατά των γυναικών», δήλωσε η Σίμαν στο Reuters προσθέτοντας ότι η καταπολέμηση της ανόδου των εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα.
Η πρώην επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας βρέθηκε επίσης στα πρωτοσέλιδα όταν συνέκρινε την κατάσταση των γυναικών στην Σουηδία με την ζωή υπό τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Επίσης μια φορά ζήτησε να επιβληθεί ένας «Φόρος Ανδρών» για να αποζημιωθούν οι γυναίκες για την βία που τους έχει ασκηθεί επί τόσα χρόνια.
Το κόμμα αυτό κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη διασημοτήτων, μεταξύ των οποίων της ηθοποιού Τζέιν Φόντα, αλλά και του μέλους των ABBA Μπένι Άντερσον, ο οποίος δώρισε περισσότερα από 1 εκατομμύριο κορώνες στο κόμμα για να χρηματοδοτήσει τις εκστρατείες του.
Η Σουηδία έχει ένα από τα πιο γενναιόδωρα κράτη πρόνοιας, το οποίο παρέχει γονική άδεια μετ' αποδοχών 480 ημερών ανά παιδί. Επίσης οι γυναίκες στελεχώνουν περισσότερο από το μισό υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ.
Ωστόσο λίγες γυναίκες καταλαμβάνουν υψηλόβαθμες διευθυντικές θέσεις, ενώ η στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας ανακοίνωσε φέτος ότι οι μισθοί των γυναικών είναι κατά μέσον όρο περίπου 14% χαμηλότεροι από αυτούς των ανδρών.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters