Ουκρανία: Σέβεται την εκλογή Ποροσένκο ο Γιανουκόβιτς

Ζητεί απόσυρση των στρατευμάτων από τα ανατολικά
Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014 13:15
UPD:13:51
REUTERS/GLEB GARANICH

Ο φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ουκρανία.

A- A A+

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος έχει διαφύγει στη Ρωσία από τα τέλη Φεβρουαρίου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «σέβεται» την επιλογή του λαού, μετά την εκλογή του Πέτρο Ποροσένκο στην προεδρία της χώρας.

«Ανεξάρτητα από την περιφέρεια ή τη συμμετοχή, όποια κι αν είναι η επιλογή που έγινε, σέβομαι αυτή την επιλογή, η οποία έγινε την πιο δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας», αναφέρει ο κ. Γιανουκόβιτς, σε δήλωση που εξέδωσε από το Ροστόφ επί του Ντον (νότια Ρωσία) και αναμεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία.

EURONEWS

«Θέλω ωστόσο να υπογραμμίσω πως, για τη νομιμότητα των εκλογών και τη νομιμότητα του ίδιου του προέδρου, η συμμετοχή των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας μας είναι απαραίτητη», πρόσθεσε, διατυπώνοντας την εκτίμηση πως «πολλοί ψηφοφόροι των περιφερειών αυτών προσβλήθηκαν και ταπεινώθηκαν από τις πράξεις της παράνομης εξουσίας».

Σύμφωνα με τον κ. Γιανουκόβιτς, ο πρώτος στόχος της εξουσίας μετά την εκλογή του κ. Ποροσένκο πρέπει να είναι «να βάλει τέλος στο λουτρό αίματος» που λαμβάνει χώρα και «να αποσύρει τα στρατεύματα» από τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Συνάντηση με τη ρωσική ηγεσία θέλει ο Ποροσένκο

Συνάντηση με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία τη Ρωσίας επιθυμεί, εξάλλου, μέσα στον Ιούνιο, ο κ. Ποροσένκο.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η συνάντηση με την ρωσική ηγεσία θα πρέπει να γίνει το πρώτο μισό του Ιούνιου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σερκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με τον κ. Ποροσένκο, χωρίς να είναι απαραίτητη η μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή