Frango Piri Piri (κοτόπουλο Piri Piri)
Αν δεν το έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα, σίγουρα θα ενθουσιαστείτε με τη γεύση αυτού του κοτόπουλου. Ψημένο τέλεια με ένα μυστικό μείγμα μπαχαρικών –ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται σημαντική ποσότητα από καυτερές πιπερίτσες piri piri- είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της πορτογαλικής κουζίνας που πρέπει να δοκιμάσετε έστω μία φορά κατά την επίσκεψή σας. Τα κοτόπουλα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το πιάτο είναι συνήθως μικρά και πολύ γευστικά, ενώ το αποτέλεσμα είναι αρκετά πικάντικο.
Sardinhas grelhadas (ψητές σαρδέλες)
Δίπλα στην παραλία, επάνω στα βουνά ή μέσα στις πόλεις, οι ψητές σαρδέλες είναι το συνώνυμο του καλοκαιριού για τους περισσότερους ντόπιους. Αλατισμένες, πέφτουν επάνω στα κάρβουνα και σερβίρονται υπέροχα με εποχική ντοματοσαλάτα και μικρές πατατούλες. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να τρώνε τις σαρδέλες με τα χέρια, επάνω σε μια μικρή φέτα ψωμιού. Κάντε κι εσείς το ίδιο.
Bacalhau (παστός μπακαλιάρος)
Ο μπακαλιάρος αποτελεί μια σταθερά στην πορτογαλική κουζίνα, τόσο μάλιστα, που λέγεται ότι υπάρχει μία διαφορετική συνταγή για μπακαλιάρο για κάθε μέρα του χρόνου. Ο παστός μπακαλιάρος (κι όχι ο φρέσκος) προτιμάται στην Πορτογαλία. Το αλάτισμα αποτελούσε τον παραδοσιακό τρόπο για να διατηρηθούν τα τρόφιμα για πολύ καιρό. Ο μπακαλιάρος είναι ένα εύκολο ψάρι, ταιριάζει με πολλές γεύσεις, μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο πορτογαλικό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Arroz de Tamboril (πεσκανδρίτσα με ρύζι)
Το συγκεκριμένο πιάτο αξίζει μια δοκιμή ακόμα και από τους πιο δύσπιστους. Η πεσκανδρίτσα κόβεται σε μικρά κομμάτια και ανακατεύεται μαζί με το ρύζι, με ντομάτα, μπαχαρικά και πολλά φρέσκα μυρωδικά. Είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο και ισορροπημένο. Είναι εξαιρετικά δημοφιλές στους ντόπιους και θα το βρείτε στο μενού σε πολλά μέρη της Πορτογαλίας. Επίσης, θα βρείτε αρκετές παραλλαγές του, στις οποίες αντί για πεσκανδρίτσα χρησιμοποιείται χταπόδι, θαλασσινά, μπακαλιάρος κτλ.
Cozida à Portuguesa (μαγειρευτό χοιρινό με λάχανο)
Αυτό είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από τα χωριά της Πορτογαλίας. Το αργό μαγείρεμα επιτρέπει στο φαγητό να απελευθερώσει γεύσεις και αρώματα. Το χοιρινό που χρησιμοποιείται είναι από διάφορα μέρη του ζώου και αναμιγνύεται με άφθονο λάχανο και άλλα λαχανικά. Είναι μάλιστα το πιάτο του κυριακάτικου τραπεζιού στην Πορτογαλία.
Feijoada (μαγειρευτά φασόλια)
Ένα ακόμα ρουστίκ πιάτο είναι η Feijoada, η οποία μπορεί να γίνει «του βουνού» και «της θάλασσας». Η παραδοσιακή Feijoada φτιάχνεται με χοιρινό, λουκάνικο, λάχανο και φασόλια. Σε παραλιακές πόλεις όμως, μπορείτε να βρείτε και Feijoada de Buzinas με οστρακοειδή ή Feijoada de Choco με καλαμάρι. Caldeirada (μαγειρευτό ψάρι)
Είναι ένα μαγειρευτό φαγητό με ποικιλία ψαριών και θαλασσινών, κυρίως οστρακοειδών και λευκών ψαριών, μαζί με πατάτες, ντομάτες, πιπεριές και κρεμμύδια. Μοιάζει με κοκκινιστή ψαρόσουπα και το μυστικό για ένα τέλειο πιάτο Caldeirada –εκτός από το καλό ψάρι φυσικά- είναι η σωστή τοποθέτηση των υλικών έτσι ώστε να αναμιχθούν ιδανικά. Άφθονο λευκό κρασί και αρκετά μυρωδικά δίνουν την τελειωτική πινελιά στο πιάτο. Συνήθως σερβίρεται με το τσουκάλι στο οποίο μαγειρεύτηκε.
Camarão (γαρίδες)
Βρασμένες, τηγανητές, καθαρισμένες ή με το κεφάλι, οι γαρίδες είναι πάντα μια σταθερή επιλογή στην πορτογαλική κουζίνα. Θα τις βρείτε συχνά τηγανητές με λίγες πιπεριές piri piri ή μεγάλες σε μέγεθος (οι λεγόμενες tiger γαρίδες) και ψημένες στα κάρβουνα.
Pastel de Nata
Είναι σίγουρα το αγαπημένο γλυκό των Πορτογάλων. Είναι ταρτάκια γεμισμένα με κρέμα ζαχαροπλαστικής και καραμελωμένη επίστρωση. Θα τα βρείτε σίγουρα σε όλες τις καφετέριες και τα ζαχαροπλαστεία της χώρας. Η ζύμη τους είναι συνήθως τραγανή σφολιάτα, ενώ η γέμιση κρεμώδης, αέρινη και γλυκιά. Doce Fino do Algarves
Αυτά τα μικρά γλυκίσματα είναι φτιαγμένα από marizpan (αμυγδαλόπαστα) κι έχουν διάφορα σχήματα, από φρούτα και φατσούλες μέχρι ζωάκια σε πολλά χρώματα. Οι ρίζες τους βρίσκονται αρκετά παλιά, ενώ αποτελούν ένα πρώτης τάξης σουβενίρ για να πάρετε γυρνώντας.
Πηγή: clickatlife.gr