Μαλάουι: Δικαστήριο μπλοκάρει την ακύρωση των εκλογών

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014 12:05
UPD:12:09
REUTERS/Eldson Chagara

Η νυν πρόεδρος και υποψήφια στις εκλογές που διεξήχθησαν την προηγούμενη Πέμπτη κα. Μπάντα κατά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος.

A- A A+

Δικαστήριο στο Μαλάουι μπλόκαρε την απόφαση της προέδρους Τζόις Μπάντα να ακυρωθούν οι γενικές εκλογές που διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η νυν πρόεδρος και υποψήφια στις εκλογές που διεξήχθησαν την προηγούμενη Πέμπτη κα. Μπάντα αποφάσισε ότι οι εκλογές πρέπει να ακυρωθούν επειδή αμαυρώθηκαν από νοθεία, πολλαπλή ψηφοφορία και παραβίαση των πληροφορικών συστημάτων.

Νέες εκλογές έπρεπε να διεξαχθούν εντός 90 ημερών, στις οποίες δεν θα ήταν ξανά υποψήφια σύμφωνα με δήλωσή της.  Ωστόσο, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής έκρινε ότι η κ. Μπάντα δεν είχε δικαίωμα να ακυρώσει την ψηφοφορία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε αυτή την απόφαση θεωρώντας ότι οι εκλογές είναι ισχυρές, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν. Καταγγελίες κάνουν λόγο για χάος κατά τη διεξαγωγή των εκλογών και σωρεία παραβιάσεων.

Αργά την Παρασκευή σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή στο Μαλάουι πρώτος ερχόταν ο Πίτερ Μουθαρίκα με 42% και δεύτερη η κ. Μπάντα με 23% στο 30% της ενσωμάτωσης των ψήφων. Για πρώτη φορά στο Μαλάουι διεξήχθησαν ταυτόχρονα, προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή