Μουσείο Κεραμεικού: Νέα μόνιμη έκθεση

Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2004 16:13
A- A A+

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης εγκαινιάζει απόψε στις 20:00, τη νέα μόνιμη έκθεση του Μουσείου Κεραμεικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/08/06/944941.htm .

Στο Μουσείο εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο που άρχισαν το 1863 από την Αρχαιολογική Εταιρεία και συνεχίστηκαν από το 1913 έως σήμερα από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Με τις πολύχρονες αυτές έρευνες έχουν έρθει στο φως οι βορειοδυτικές παρυφές του οχυρωμένου αθηναϊκού άστεως με τις δύο σημαντικότερες πύλες του, το Δίπυλον και την Ιερά Πύλη, καθώς και το μεγάλο επίσημο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας, που αναπτύχθηκε στην εκτός των τειχών περιοχή εκατέρωθεν της Ιεράς Οδού προς Ελευσίνα και του δρόμου προς την Ακαδημία.

Τα εκθέματα έχουν κυρίως ταφικό χαρακτήρα, εκτός από εκείνα που προέρχονται από το μοναδικό ιδιωτικό οικοδόμημα του χώρου (οικία Ζ'), που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Ξεχωρίζουν μια άριστα διατηρημένη σφίγγα, οι επιτύμβιες στήλες του Ευφήρου και της Αμφαρέτης με το εγγόνι της, η ενεπίγραφη στήλη του νεαρού ιππέα Δεξίλεω, που σκοτώθηκε σε μάχη κατά των Κορινθίων το 394/93 π.Χ., η ναϊσχόμορφη στήλη της Δημητρίας και της Παμφίλης, ο σφριγηλός ταύρος από το ταφικό μνημείο του Διονυσίου από τον Κολλυτό.

Προτεινόμενα για εσάς