Βρυξέλλες: Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς στο εβραϊκό μουσείο

Σάββατο, 24 Μαΐου 2014 18:06
UPD:22:35
EPA/STEPHANIE LECOCQ
A- A A+

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη ένας τραυματίσθηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια πυροβολισμών στο εβραϊκό μουσείο στο κέντρο των Βρυξελλών. Συνελήφθη ένας ύποπτος και αναζητείται ακόμη ένας, σύμφωνα με τις αρχές.

Το περιστατικό συνέβη περίπου λίγο πριν από τις 16.00, τοπική ώρα, στη συνοικία Σαμπλόν των Βρυξελλών περιοχή γεμάτη με τουρίστες.

Το BBC επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσε ότι σημειώθηκαν πυροβολισμοί μέσα αλλά και έξω από το μουσείο.

Ο δράστης κατάφερε να διαφύγει με αυτοκίνητο ενώ οι αστυνομικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του.

Σύλληψη υπόπτου

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία ως ύποπτος για τη δολοφονία.

«Υπήρχε ένα πρόσωπο που έφυγε από τον τόπο (του εγκλήματος) με το αυτοκίνητό του. Το εντοπίσαμε και το συλλάβαμε. Όμως δεν γνωρίζουμε εάν έχει κάποια σχέση με τα γεγονότα», είπε μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας διευκρινίζοντας ότι ο συλληφθείς θεωρείται ύποπτος.

Και το BBC επιβεβαιώνει την είδηση και προσθέτει, επικαλούμενο αξιωματούχους, ότι ακόμη ένας ύποπτος για τη δολοφονία αναζητείται.

Το συμβάν

«Ένας άνδρας μπήκε στο μουσείο και πολύ γρήγορα άρχισε να πυροβολεί», χωρίς να έχει κάποιον συγκεκριμένο στόχο, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Ζοέλ Μιλκέ, η οποία έφτασε αμέσως στο σημείο της τραγωδίας.

«Ο απολογισμός είναι βαρύς: δύο γυναίκες και ένας άνδρας σκοτώθηκαν ενώ υπάρχει και ένας τραυματίας, σε πολύ σοβαρή κατάσταση», είπε και πρόσθεσε ότι: «Δεν μπορούμε να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα όμως οι πυροβολισμοί αυτοί έπεσαν σε έναν χώρο που μας επιτρέπει να εικάσουμε ότι επρόκειτο για αντισημιτική ενέργεια», συνέχισε η Μιλκέ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία και οι εθνικότητες των θυμάτων, αλλά και το κίνητρο του δράστη.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες οι δράστες της επίθεσης ήταν δύο. Ο ένας παρέμεινε κοντά σε αυτοκίνητο που ήταν διπλοπαρκαρισμένο ενώ ο δεύτερος, ο οποίος κρατούσε μια μαύρη τσάντα, εξαπέλυσε την επίθεση στο μουσείο.

Οι μάρτυρες πρόλαβαν να καταγράψουν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και οι αρχές έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση στις Βρυξέλλες για τον εντοπισμό των δραστών.

Εν τω μεταξύ πολύ αυξημένα είναι και τα μέτρα ασφαλείας γύρω από όλα τα κτήρια της εβραϊκής κοινότητας του Βελγίου.

Οι δηλώσεις

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο, που δήλωσε σοκαρισμένος από τη σφαγή στο μουσείο και τόνισε  ότι οι Βέλγοι είναι ενωμένοι και αλληλέγγυοι.

«Η χώρα μας και όλοι οι Βέλγοι, όποια κι αν είναι η γλώσσα τους, η καταγωγή τους ή οι πεποιθήσεις τους, είναι ενωμένοι και αλληλέγγυοι απέναντι σε αυτήν την αποκρουστική επίθεση σε έναν εβραϊκό πολιτιστικό χώρο» είπε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια «για να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες» του εγκλήματος.

Στο σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση  ο πρώτος που έσπευσε εκεί ήταν  ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, ο Ντιτιέ Ρεϊντέρς ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος και εξέφρασε τη θλίψη του στις οικογένειες των θυμάτων.

EURONEWS

Ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ιβάν Μάγιερ έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό.

«Φρικτό μακελειό», χαρακτήρισε το περιστατικό το οποίο και καταδίκασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του στο Βέλγιο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ολάντ εκφράζει την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον βελγικό λαό και απευθύνει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή