Πούτιν: Δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή του ψυχρού πολέμου

Σάββατο, 24 Μαΐου 2014 17:36
UPD:17:41
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN
A- A A+

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας ψυχροπολεμικής εποχής με τη Δύση, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας αυτό το σενάριο ως απίθανο. Ο κ. Πούτιν μιλώντας σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, επανέλαβε ότι η Μόσχα θα σεβαστεί την επιλογή του ουκρανικού λαού στις αυριανές προεδρικές εκλογές και θα συνεργαστεί με τις νέες ουκρανικές αρχές.

«Αναμφίβολα θα σεβαστούμε την επιλογή του ουκρανικού λαού και θα συνεργαστούμε με τις αρχές που θα προκύψουν μετά τις εκλογές», είπε ο Πούτιν.

Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα  του λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα των άλλων κρατών και επεσήμανε ότι δεν γίνεται να συναινέσει στο γεγονός να μην της φέρονται ισότιμα.

Υπογράμμισε δε ότι δεν είναι δυνατόν να απομονώσει κανείς μια χώρα σαν τη Ρωσία και τόνισε ότι οι κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στην Μόσχα προκαλούν προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία.

Είναι αντιπαραγωγικές (οι κυρώσεις) για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είπε ο κ. Πούτιν.

«Οδηγούν τη Ρωσία, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία σε αναταραχή και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» είπε και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις αυτές δεν είναι σύμφωνες με τη διεθνή νομοθεσία.

Άσκησε δε κριτική στη Δύση λέγοντας ότι με το να στηρίξει ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα διέκοψαν ένα εποικοδομητικό διάλογο για την Ουκρανία.

Αυτοί που το υποκίνησαν θα έπρεπε πρώτα να είχαν σκεφτεί τις συνέπειες των πράξεών τους» είπε.

Φάνηκε δε καθησυχαστικός όσον αφορά στη ζώνη εμπορίου με την Λευκορωσία και το Καζακστάν λέγοντας  ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Ρωσία θέλει να ξανακτίσει τη Σοβιετική Ένωση.

EURONEWS

Επιπλέον δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει μείωση στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τόνισε ότι η διαφωνία για το θέμα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και όχι τελεσιγράφων.

«Είμαστε έτοιμοι για έναν εποικοδομητικό διάλογο, αλλά αυτός δεν θα πρέπει να γίνει μέσω αβάσιμων απαιτήσεων και τελεσιγράφων, αλλά με βάσει την πολιτισμένη συνεργασία των αγορών», είπε ο Πούτιν.

Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα και τα αποθέματά τους σε χρυσό είναι ασφαλή.

«Για εμάς (τη Ρωσία και την Κίνα) είναι σημαντική η κατάθεσή τους (των αποθεμάτων χρυσού και των συναλλαγματικών αποθεμάτων) με έναν τρόπο λογικό και ασφαλή. Και μαζί πρέπει να σκεφτούμε πως θα το πράξουμε αυτό λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα της κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία», είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι Πεκίνο και Μόσχα θα εξετάσουν τρόπους μετάβασης στη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων για τις διμερείς συναλλαγές τους.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή