Συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός οι Τουαρέγκ

Σάββατο, 24 Μαΐου 2014 00:52
UPD:01:00
REUTERS/JOE PENNEY

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι συμφωνήσαμε για μια κατάπαυση του πυρός», δήλωσε στο Reuters τηλεφωνικώς από την Κιντάλ, ο Αμπέιρι Αγκ Ρίσα.

A- A A+

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός σύναψαν την Παρασκευή οι τρεις κύριες ένοπλες οργανώσεις του Μαλί με την κυβέρνηση του Μπαμακό έπειτα από συνομιλίες που είχαν με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, στην πόλη Κιντάλ.

Σημειώνεται ότι την πόλη την ελέγχουν οι ένοπλες οργανώσεις έπειτα από τις σφοδρές μάχες που έδωσαν αυτήν την εβδομάδα με τον στρατό του Μαλί.

«Ο πρόεδρος της Μαυριτανίας (Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ) εξασφάλισε εδώ στην Κιντάλ μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με τους εκπροσώπους των τριών ενόπλων οργανώσεων που συνάντησε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διπλωματική πηγή, που συνοδεύει τον Αμπντέλ Αζίζ στην Κιντάλ.

Η Μπαμακό είχε ζητήσει μια κατάπαυση του πυρός ήδη από την Τετάρτη το βράδυ.

Οι τρεις οργανώσεις που μετείχαν στις σημερινές συνομιλίες ήταν το Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (MNLA), το Ανώτερο Συμβούλιο για την Ενότητα του Αζαουάντ (HCUA) και το Αραβικό Κίνημα του Αζαουάντ (MAA).

Την ίδια ώρα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Τουαρέγκ επιβεβαίωσε ότι οι οργανώσεις των ανταρτών Τουαρέγκ αποδέχθηκαν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που τους πρότειναν σήμερα η Αφρικανική Ένωση και αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι συμφωνήσαμε για μια κατάπαυση του πυρός», δήλωσε στο Reuters τηλεφωνικώς από την Κιντάλ, ο Αμπέιρι Αγκ Ρίσα.

Συμφωνήσαμε επίσης για μια ανταλλαγή αιχμαλώτων και για το γεγονός ότι μια ανεξάρτητη διερευνητική επιτροπή θα πρέπει να ερευνήσει τι συνέβη στην Κιντάλ», κατέληξε ο ίδιος.

Στις 17 Μαΐου σημειώθηκαν σφοδρές μάχες στην Κιντάλ, βορειοανατολικά της Μπαμακό, ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τις ένοπλες αυτές οργανώσεις, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από μαχητές τουαρέγκ αλλά και από άραβες.

Αυτές κατάφεραν τελικά να πάρουν τον έλεγχο της πόλης αυτής, η οποία αποτελεί παραδοσιακά το προπύργιο των Τουαρέγκ, αλλά και της πόλης Μένακα, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κιντάλ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή