Ρωσία: Υπόθεση απάτης κατά υποστηρικτών του Ναβάλνι ανοίγει η δικαιοσύνη

«Πολιτική η υπόθεση», ανταπαντούν εκείνοι
Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014 12:16
UPD:12:19
REUTERS/TATYANA MAKEYEVA

Ο Αλεξέι Ναβάλνι αναδείχθηκε ως μπλόγκερ κατά της διαφθοράς και ηγήθηκε διαδηλώσεων κατά του κ. Πούτιν το 2011 και το 2012 (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Υπόθεση απάτης κατά υποστηρικτών του επικριτή του Βλάντιμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, ανοίγει η ρωσική δικαιοσύνη.

Η υπόθεση αφορά τη χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας του κ. Ναβάλνι για τη δημαρχία της Μόσχας τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον πολιτικό Κονσταντίν Γιανκάουσκας και τους επιχειρηματίες Νικολάι Λιασκίν και Βλάντιμιρ Ασούρκοβ, πολιτικούς συμμάχους του κ. Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Η επιτροπή έρευνας θεωρεί πως οι τρεις χρηματοδότες παραβίασαν τους εκλογικούς νόμους προβαίνοντας σε απάτη μεγάλης έκτασης.

Οι τρεις άνδρες είχαν συγκεντρώσει 290.000 δολάρια μέσω Ίντερνετ από τους υποστηρικτές του κ. Ναβάλνι για την προεκλογική του εκστρατεία. Όμως, η επιτροπή υποπτεύεται ότι οι άνδρες καταχράστηκαν τα χρήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, μέρος των χρημάτων φαίνεται ότι είχε συγκεντρωθεί από δωρητές  του εξωτερικού, κάτι που ο πρόεδρος Πούτιν έχει επικρίνει.

Η επιτροπή έρευνας διενήργησε έρευνες σε διευθύνσεις στη Μόσχα, οι οποίες συνδέονται με τους τρεις άνδρες.

Ο κ. Γιανκάουσκας δήλωσε ότι  η έρευνα είναι καθαρά πολιτική με στόχο να δημιουργήσει προβλήματα στην εκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές  του τοπικού κοινοβούλιο στη Μόσχα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το τοπικό κοινοβούλιο στη Μόσχα κυριαρχείται από τους υποστηρικτές του κ. Πούτιν, όμως οι αντίπαλοί του ελπίζουν σε ανατροπή.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι αναδείχθηκε ως μπλόγκερ κατά της διαφθοράς και ηγήθηκε διαδηλώσεων κατά του κ. Πούτιν το 2011 και το 2012.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, κέρδισε το 27,3% του εκλογικού σώματος στις δημοτικές εκλογές στη Μόσχα, χάνοντας από τον αντίπαλό του και υποστηρικτή του κ. Πούτιν, Σεργκέι Σομπιάνιν.

Ο κ. Ναβάλνι βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ εκκρεμούν εναντίον του δίκες για υπεξαίρεση χρημάτων από εταιρείες.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή