Ευ. Βενιζέλος: Πολύ βαρύ και επιθετικό το κλίμα στις Κάννες

Συνέντευξη στον Guardian
Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014 09:37
UPD:10:39
EPA/PHILIPPE WOJAZER / POOL

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν «εξαιρετικά ενοχλημένος» με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 

A- A A+

Αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της συνόδου των Καννών το 2011 κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στη βρετανική εφημεριδα Guardian. 

«Η Ελλάδα δεν είχε έρθει ποτέ πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ και η Ε.Ε. δεν είχε έρθει ποτέ πιο κοντά στην κατάρρευση» σχολιάζει η δημοσιογράφος στο δημοσίευμα που έχει τίτλο «Πώς η Ελλάδα τραβήχτηκε από τα πρόθυρα βύθισης της Ευρώπης στο χάος». 

«Ποτέ μου δεν έχω βιώσει τόσο μη διπλωματική συμπεριφορά», θυμάται ο κ. Βενιζέλος και συνεχίζει: «Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, απολύτως τραγικό και πολλύ πολύ επιθετικό».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που είχε κληθεί στο δείπνο ως υπουργός Οικονομικών, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν «εξαιρετικά ενοχλημένος» με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 

«Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει επειδή (ο Σαρκοζί) μιλούσε συνεχώς. Η Μέρκελ ήταν πιο ήρεμη αλλά το μήνυμά της ήταν ξεκάθαρο: Ή ακυρώνετε το δημοψήφισμα ή το διεξάγετε με ερώτηση "ναι ή όχι στο ευρώ" και μετά από αυτό θα δούμε αν θα προχωρήσουμε την επόμενη δόση, το πρόγραμμα διάσωσης, το κούρεμα». 

«Φανταστείτε την αντίδραση των αγορών», συνεχίζει ο κ. Βενιζέλος, «σε τρεις ημέρες θα είχαμε καταρρεύσει, θα είχαμε εκροή καταθέσεων». Όπως αναφέρει, το δημοψήφισμα θα έπρεπε να αφορά το πρόγραμμα λιτότητας «αν ήταν καλό ή κακό. Ποτέ την παρουσία μας στην Ευρωζώνη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει ακόμη ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν τον είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψήφισματος. Όπως λέει, «δεν μου το είπε επειδή ήξερε ότι θα διαφωνούσα». 

Η συντάκτρια του Guardian γράφει ότι αρχικά ο κ. Βενιζέλος στήριξε την ιδέα, επειδή δεν ήθελε να διαιρέσει περαιτέρω τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά ένα email από τον κ. Παπανδρέου τον έκανε να καταλάβει ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Ο υπουργός Οικονομικών αισθάνθηκε τόσο άρρωστος που πήγε στο νοσοκομείο με σκωληκοειδίτιδα λόγω άγχους», αναφέρεται στο δημοσίευμα. 

«Ήταν άλλο πράγμα να μην ενημερώσει εμένα και άλλο να μην το πει στη Μέρκελ ή τον Σαρκοζί ή σε κάποιον στην Ε.Ε.. Όταν έλαβα αυτό το email στη 1:30 τη νύχτα με την ερώτηση "Τι θα γίνει αν χάσουμε" του απάντησα: "Είσαι καλά; Ανακοινώνεις όλα αυτά και ρωτάς τώρα; Δεν σκέφτηκες τίποτα από αυτά πριν (την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος);», διηγείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή