Στη «μαύρη» λίστα του Σ.Α. του ΟΗΕ η Μπόκο Χαράμ

Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014 00:21
UPD:00:24
REUTERS/AKINTUNDE AKINLEYE

Η οργάνωση απήγαγε τουλάχιστον 250 μαθήτριες στις 14 Απριλίου.

A- A A+

Στη μαύρη λίστα, όπως και η Αλ Κάιντα,  του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπήκε και η ισλαμική Μπόκο Χαράμ έπειτα και από την απαγωγή εκατοντάδων μαθητριών.

Οι κυρώσεις που θα επιβληθούν θα αφορούν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, απαγόρευση ταξιδιών και εμπάργκο όπλων.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας είχε ζητήσει, στις αρχές της εβδομάδας, να συμπεριληφθεί η Μπόκο Χαράμ στη μαύρη λίστα και να της επιβληθούν κυρώσεις.

«Σήμερα , το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε ένα σημαντικό βήμα για την υποστήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησης της Νιγηρίας να νικήσει τη Μπόκο Χαράμ και να οδηγήσει τη δολοφονική ηγεσία της να λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες» ανέφερε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουρ.

«Με την προσθήκη της Μπόκο Χαράμ στη λίστα 1267 των κυρώσεων του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας βοηθά ώστε να κλείσουν οι σημαντικές λεωφόροι της χρηματοδότησης, τα ταξίδια και η ενίσχυση της οργάνωσης σε όπλα ενώ γίνεται κατανοητή η παγκόσμια ενότητα κατά των φρικαλεοτήτων» συμπλήρωσε η Πάουερ.

Μέχρι πρόσφατα , η Νιγηρία εμφανιζόταν απρόθυμη να ζητήσει διεθνή βοήθεια για την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ που στη γλώσσα Χάουσα σημαίνει η «δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία» και θεωρείται ένα χαλαρό πρότυπο του κινήματος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ για την κατάταξη της οργάνωσης στη λίστα των κυρώσεων, η Μπόκο Χαράμ περιγράφεται ως συνεργάτης της Αλ Κάιντα και της Οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ ( AQIM ).

«Η Μπόκο Χαράμ διατηρεί σχέσεις με την οργάνωση της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ κυρίως σε θέματα κατάρτισης και υλικής υποστήριξης», σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ που συνοδεύει την προτεινόμενη λίστα.

«Για παράδειγμα η Μπόκο Χαράμ έχει αποκτήσει πολύτιμη γνώση για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών από την AQIM . Ένας αριθμός των μελών της Μπόκο Χαράμ πολέμησαν στο πλευρό της Αλ Κάιντα στο Μάλι το 2012 και το 2013, πριν επιστρέψουν στη Νιγηρία» αναφέρει η έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση απήγαγε τουλάχιστον 250 μαθητριών στις 14 Απριλίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή