Ρίτα Πικρού Μωραϊτάκη: Η σεισάχθεια της εποχής μας

Άρθρο της υποψήφιας ευρωβουλευτού της ΝΔ
Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014 08:31
Η κ. Ρίτα Πικρού Μωραϊτάκη.
A- A A+

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από… χτες από ένα σταθερό, απλό και αποδοτικό φορολογικό σύστημα, που να αποτελεί το μείζον εργαλείο της βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης. Ένα φορολογικό σύστημα που να είναι έτσι κωδικοποιημένο ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή, να ελαφρυνθούν οι φορολογούμενοι από τα υπερβολικά βάρη και να δίνει κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. 

Είμαστε μια χώρα 11 περίπου εκατομμυρίων. Για να μπούμε στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι, ανεξάρτητα από πολιτικά πιστεύω και κομματικές πεποιθήσεις. Χρειάζεται πολιτική συνεννόηση και κοινή λογική. Για να έρθει η ανάπτυξη πρέπει όλοι όσοι θέλουν να εργαστούν να μπορούν να εργαστούν. Να υπάρχει αλληλεγγύη και ανθρωπισμός με φροντίδα και μέριμνα για τους αδύναμους οικονομικά και κοινωνικά.

Πρέπει μεταξύ άλλων να βρεθεί άμεση λύση σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, για το οποίο μέχρι τώρα δεν γίνεται καμία αναφορά και πιστεύω ότι οδηγεί ορισμένους σε ακραίες εκλογικές συμπεριφορές. Να λυθεί το πρόβλημα ποινικοποίησης του χρέους και των οφειλών προς το Δημόσιο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και να προωθηθεί η αποποινικοποίησή του. Πρέπει να γίνει στόχος προτεραιότητας των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Σχεδόν 2,8 εκατομμύρια ΑΦΜ έχουν οφειλές στην εφορία και απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ δεν μπορούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα. Κατ' αρχήν, καμία επιχείρηση, και κυρίως κανένας εργαζόμενος δεν είναι παραγωγικός, δεν μπορεί να οραματιστεί ένα καλύτερο  μέλλον για τον ίδιο και την οικογένεια του όταν απειλείται από το ίδιο το κράτος, όταν οφείλει παράλογα ποσά από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα που δεν μπορεί να πληρώσει γιατί έχασε τη δουλειά του, γιατί βρέθηκε σε μια δύσκολη περίοδο. Και όταν δεν μπορεί να βγάλει ενημερότητα τι θα κάνει; Πολύ απλά θα βγει στην παρανομία για να επιβιώσει. Άρα θα έχουμε αύξηση της μαύρης εργασίας και της μαύρης οικονομίας με αποτέλεσμα την αύξηση της φοροδιαφυγής, που πρέπει -σωστά- να καταπολεμηθεί... Η υπερβολή πάντα φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα, και εδώ έχουμε μια τέτοια περίπτωση...

Ποια είναι η λύση; Διαγραφή όλων των χρεών όσων δεν έχουν περιουσία και όσων δεν μπορούν αντικειμενικά να πληρώσουν, και ρύθμιση των χρεών σε 100 άτοκες δόσεις όσων μπορούν να πληρώσουν. Έτσι και το Δημόσιο θα αποκτήσει έσοδα, και τα δικαστήρια θα αποφορτιστούν. Θα ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία 3 εκατ. συμπατριώτες μας και, το κυριότερο, θα αλλάξει η ψυχολογία και η εκλογική ακραία συμπεριφορά.

Επίσης απαιτείται εκλογίκευση των προστίμων για τις παραβάσεις. Πρόστιμα 100% και 200% επί της παράβασης εν καιρώ ύφεσης δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν, άρα το κράτος χάνει έσοδα και ταυτόχρονα καταστρέφεται ο φορολογούμενος.

Επιπλέον η περαιτέρω ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομικά θέση λόγω δυσμενών μεταβολών της αγοράς εξαιτίας της κρίσης να απειλείται με κατασχέσεις και προσωποκρατήσεις επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του. Πώς θα συσταθούν νέες επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας όταν τα ασφαλιστικά ταμεία, απειλούν με κατασχέσεις τον κάθε επίδοξο επενδυτή - επιχειρηματία που έχει να αντιμετωπίσει τη μείωση της ζήτησης, την υψηλή και μεταβαλλόμενη φορολογία καθώς και το γνωστό τέρας της γραφειοκρατίας;

Ένα εκατομμύριο μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους... και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Ποια είναι η λύση; Ας συνδεθεί η σύνταξη με τις εισφορές και ας γίνει η υποχρεωτική εισφορά για τον ΟΑΕΕ που να καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να μείνει ακάλυπτος σε θέματα περίθαλψης και να μην πληρώνει ενώ έχει. Δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι, όπως πριν μερικά χρόνια κάποιοι υποστήριζαν.

Το λαμπρό μέλλον είναι εφικτό αρκεί να επικρατήσει η κοινή λογική και η κατάλληλη ψήφος των συμπολιτών μας.

Ανάπτυξη με 2,8 εκατ. ΑΦΜ εκτός παραγωγής δεν μπορεί να υπάρξει και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων δείχνει επιπλέον των άλλων λόγων πως είναι ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ μια μείωση της φορολογίας και αλλαγή γενικότερα της φορολογικής πολιτικής, που χρειάζεται ριζική βελτίωση. Προς τη σωστή κατεύθυνση, άλλωστε, κινήθηκε και την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός για τη μείωση της φορολογίας, με το πλάνο να επιβάλλει σταδιακή μείωση τόσο των άμεσων όσο και των έμμεσων φόρων, με τελικό στόχο ο συντελεστής για τις επιχειρήσεις να διαμορφωθεί στο 15% και στα εισοδήματα να μην ξεπερνά το 33%, ενώ και ο ΦΠΑ να μην ξεπερνά το 12%.

Όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν άμεσα. Υπόσχομαι να εργασθώ σε αυτήν την κατεύθυνση στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων εάν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους.

Η Πικρού-Μωραϊτάκη Ελευθερία (Ρίτα) είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ. Είναι πιστοποιημένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως (α) χρηματιστηριακός εκπρόσωπος, (β) επενδυτικός σύμβουλος (Β), (γ) διαχειριστής κεφαλαίων (Γ). Είναι η μόνη πιστοποιημένη εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού χώρου από όλους τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές όλων των παρατάξεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή