Βιετνάμ: Η Κίνα απειλεί την ειρήνη

Δηλώσεις του Βιετναμέζου πρωθυπουργού από τις Φιλιππίνες
Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014 15:27
UPD:15:31
REUTERS/POOL

Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουέν Ταν Ντουνγκ (αριστερά) και ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Μανίλα.

A- A A+

Η Κίνα «απείλησε σοβαρά την ειρήνη» εγκαθιστώντας εξέδρα άντλησης πετρελαίου κοντά σε διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουέν Ταν Ντουνγκ, μετά τις αιματηρές αντικινεζικές ταραχές που ξέσπασαν στην χώρα του.

Σε ομιλία που εκφώνησε στην Μανίλα, έπειτα από συνάντηση την οποία είχε με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να χαρακτηρίσουν την εγκατάσταση της εξέδρας παράνομη ενέργεια, μεταξύ των τόσων άλλων που έχει διαπράξει η Κίνα στην διαφιλονικούμενη περιοχή, σύμφωνα με τους ίδιους.

Αντικινεζικές ταραχές, οι πιο βίαιες εδώ και δεκαετίες, ξέσπασαν στο Ανόι και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Βιετνάμ μετά την εγκατάσταση από την Κίνα δεξαμενής άντλησης πετρελαίου κοντά στο αρχιπέλαγος Παρασέλ. Αυτό ελέγχεται από την Κίνα από το 1974, αλλά διεκδικείται από το Βιετνάμ.

Από τις ταραχές έχασαν την ζωή τους τέσσερις Κινέζοι, ενώ περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Πεκίνο, το οποίο απομάκρυνε χιλιάδες συμπολίτες τους από το Βιετνάμ.

Αφού επέτρεψε τις κινητοποιήσεις για ορισμένες ημέρες, το Ανόι απέτρεψε οποιαδήποτε απόπειρα πραγματοποίησης διαδηλώσεων την περασμένη Κυριακή και έχει σταματήσει την συνέχιση, προς το παρόν τουλάχιστον, του κινήματος αυτού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή