H δική μας Ελλάδα

Τρίτη, 10 Αυγούστου 2004 18:54

A- A A+

Σύμφωνα με τον Ουμπέρτο Εκο, ο Αύγουστος είναι ο μήνας των ισχνών ειδήσεων. Η Ελλάδα όχι μόνο κατάφερε να το ανατρέψει αυτό, αλλά να γίνει η ίδια είδηση.

«Ο ενθουσιασμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αυξάνει» γράφει η Berliner Morgenpost, «Η Ολυμπιακή οικογένεια έρχεται στο σπίτι της», «Αναγέννηση στα κύματα της Γης» στην Berliner Zeitung, όπου αναφέρεται ότι «την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η καλύτερη τελετή έναρξης όλων των εποχών και θα ακολουθήσουν οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες όλων των εποχών».

«Οι Ελληνες είναι σπουδαίοι οικοδεσπότες», εκτιμά ο αθλητικογράφος της «New York Times», George Vecsey, ο οποίος τονίζει ότι «με τους Ολυμπιακούς τίθενται υπό δοκιμασία η τιμή και η εθνική αξιοπρέπεια του λαού της Ελλάδας».

Η βελγική «Le Soir» υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα γίνεται για δεύτερη φορά μετά το Euro 2004 το επίκεντρο του κόσμου. «Οι Αθηναίοι επανακτούν την πόλη τους», αναφέρεται σε άλλο άρθρο, ενώ οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν κρύβουν την έκπληξή τους για τον «ξέφρενο ρυθμό» επιτάχυνσης των προετοιμασιών «στο ρυθμό του συρτάκι».

Από τη μια υπάρχει η Ελλάδα που μεγαλουργεί, κι από την άλλη η Ελλάδα της μιζέριας, ή για να είμαστε πιο ακριβείς υπάρχει μία Ελλάδα, που είναι ικανή και για το ένα και για το άλλο.

H διοργάνωση των Αγώνων απέδειξε ότι η Ελλάδα άλλαξε, γιατί πολλές ομάδες πίστεψαν στις δυνατότητες του συνόλου το οποίο εκπροσωπούσαν.

Κι έτσι, φτάσαμε να πετυχαίνουμε αυτό που έμοιαζε έξωθεν ακατόρθωτο.

Τώρα, έστω κι όσοι δεν ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της ανάληψης των Αγώνων, έχουμε κάθε λόγο να χαιρόμαστε που είχαμε το θράσος να διεκδικούμε.

«Στη ζωή δεν παίρνεις ποτέ αυτό που αξίζεις, αλλά αυτό που διεκδικείς», είχε αναφέρει στην ομιλία του ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ το Σεπτέμβριο του 1997, λίγο προτού ανακοινώσει το όνομα της διοργανώτριας πόλης.

Και η Ελλάδα διεκδίκησε, πέρασε μια προ-Ολυμπιακή Οδύσσεια, άλλαξε, και μαζί της άλλαξε, εν πολλοίς, και η νοοτροπία των πολιτών.

«Μετά τους Αγώνες, θα είμαστε όλοι πιο έμπειροι, πιο δυνατοί, πιο σίγουροι για τις δυνατότητές μας. Η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη διεθνή προβολή, καλύτερες υποδομές, περισσότερη γνώση. Η Ελλάδα θα είναι μια χώρα πιο αισιόδοξη», τόνισε στο χθεσινό μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Κι αυτό είναι ένα βήμα προς ένα μέλλον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή