Μπαρόζο προς Πούτιν: Στο χέρι σας η κανονική ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014 13:59
UPD:14:14
A- A A+

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, μέσω επιστολής του την Τετάρτη, ότι είναι στο χέρι της κρατικής ρωσικής Gazprom να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παρέχεται στην Ευρώπη στις προσυμφωνημένες ποσότητες.

Τη σχετική ανακοίνωσε έκανε η Κομισιόν.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η Gazprom δεν πρόκειται να συνεχίσει να παρέχει φυσικό αέριο στην Ουκρανία, χώρα - κόμβο για τις εξαγωγές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, από τον Ιούνιο, εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει για τις ποσότητες που πρόκειται να λάβει και έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια διακοπή πιθανόν να έχει επίπτωση στις ποσότητες αερίου οι οποίες θα έφθαναν στην Ευρώπη.

Μπάιντεν: Καιρος να διαφοροποιηθούν οι ενεργειακές πηγές της Ευρώπης

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε από την πλευρά του την Τετάρτη ότι η ανάπτυξη μιας ασφαλούς, ποικολόμορφης και συνεκτικής ενεργειακής αγοράς θα είναι το επόμενο βήμα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς η ήπειρος παλεύει να αντιμετωπίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δε θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς της πόρους σαν όπλο εναντίον άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο κ. Μπάιντεν, μετά τη συνάντησή του με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή