Ο γερμανικός Τύπος για την εκλογική «μάχη των μαχών»

Τρίτη, 20 Μαΐου 2014 12:36
UPD:12:49
Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Oι δημοτικές εκλογές πυροδοτούν πολιτική ένταση» και σημαιώνει ότι «η αριστερή συμμαχία και οι ακροδεξιοί θριάμβευσαν».

A- A A+

Με το βλέμμα στραμμένο στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, τα γερμανικά ΜΜΕ διαβάζουν ποικιλοτρόπως τις αμφίρροπες «μάχες» σε δήμους και περιφέρειες.

Οι περισσότερες εφημερίδες κάνουν λόγο για μια κρίσιμη «μάχη στήθος με στήθος».

Η Stuttgarter Zeitung επισημαίνει ότι μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές οι συγκυβερνώντες συντηρητικοί και σοσιαλιστές επιδόθηκαν σε μια σκληρή μάχη με τον αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ, που όμως δεν έφερε ξεκάθαρο αποτέλεσμα. «Στην Αθήνα προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ πολλές ψήφους έλαβαν και οι ακροδεξιοί. Στην επαρχία όμως κυριάρχησαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Η έκβαση των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου παραμένει τελείως ασαφής», γράφει ο σχολιαστής.

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι «τα συγκυβερνώντα κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται σε πολλές περιοχές σε επαναληπτικές εκλογές» αφού στον α' γύρο «τα κόμματα της συγκυβέρνησης και οι ακραίοι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν μια μάχη στήθος με στήθος». «Ωστόσο και η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή πανηγύρισε μια επιτυχία», συμπληρώνει.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Oι δημοτικές εκλογές πυροδοτούν πολιτική ένταση» και σημαιώνει ότι «η αριστερή συμμαχία και οι ακροδεξιοί θριάμβευσαν». «Πλέον», συνεχίζει το άρθρο, «οξύνεται το πολιτικό κλίμα στη χώρα, ενώ αυξάνεται η πίεση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Σαμαρά».

Ο αρθρογράφος διερωτάται εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να αποφύγει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών: «Η έκβαση του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα, που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές την επόμενη Κυριακή, αναμένεται να κρίνει και αυτό», διότι «ανησυχητικά αποτελέσματα για τα κόμματα της συγκυβέρνησης έρχονται από την Αθήνα και την Αττική, όπου ζει το 40% των Ελλήνων. Για πρώτη φορά στην ιστορία ο υποψήφιος δήμαρχος των συντηρητικών Δημοκρατών του Σαμαρά δεν κατάφερε να διασφαλίσει θέση για τον αποφασιστικό γύρο της Κυριακής».

Το Spiegel αναφέρεται στη συνέχεια στα ποσοστά που έλαβαν οι υποψήφιοι, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ποσοστό που συγκέντρωσε ο υποψήφιος της Χ.Α. για τον δήμο Αθηναίων Ηλίας Κασιδιάρης: «Η επιτυχία του θεωρείται μια ανησυχητική ένδειξη ότι η επιρροή του κόμματος στην Ελλάδα αυξάνεται, παρότι μέλη της κομματικής ηγεσίας έχουν προφυλακιστεί με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης».

Τέλος ο αρθρογράφος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «τα κόμματα ετοιμάζονται πλέον για την Κυριακή, την οποία χαρακτηρίζουν «μάχη των μαχών». Επικαλούμενος δημοσκόποηση της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής, που δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο σχολιαστής παρατηρεί: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει ακόμη πιο ισχυρός, τότε θα μπορούσε να είναι δύσκολο για τον Σαμαρά να συνεχίσει την κυβέρνησή του».

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή