ΗΠΑ: Απαγγελία κατηγοριών κατά πέντε Κινέζων στρατιωτικών χάκερ

Για βιομηχανική κατασκοπεία
Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014 16:44
UPD:17:52
EPA/JIM LO SCALZO

Την σχετική ανακοίνωση έκανε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Κατηγορίες κατά πέντε Κινέζων αξιωματικών του στρατού - χάκερ για ηλεκτρονική κατασκοπεία κατά αμερικανικών εταιρειών απήγγειλε η αμερικανική δικαιοσύνη.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για την πρώτη άσκηση σχετικής ποινικής δίωξης.

Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ τόνισε σε δηλώσεις του ότι τα στοιχεία είναι «σοβαρά» και κάλεσε σε μια «επιθετική απάντηση».

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ σημειώνουν ότι οι Κινέζοι αξιωματικοί υπέκλεψαν εμπορικά μυστικά και εσωτερικά έγγραφα έξι αμερικανικών οργανισμών.

ΗΠΑ και Κίνα έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους στο παρελθόν σε σχέση με κυβερνοεπιθέσεις.

Στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, ο κ. Χόλντερ τόνισε ότι οι διώξεις ήταν οι πρώτες κατά «δραστών με συγκεκριμένη κρατική ενίσχυση».

Θύματα, σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, έπεσαν η Westinghouse Electric, η US Steel, η Alcoa Inc, η Allegheny Technologies, η Solar World, καθώς και η US Steelworkers Union.

Ο Τζον Κάρλιν, επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφάλειας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά εκθέτουμε δημόσια τα ονόματα και τα πρόσωπα πίσω από τα πληκτρολόγια της Σαγκάης που κλέβουν στοιχεία από τις αμερικανικές εταιρείες».

Τον Μάρτιο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ είχε τονίσει ότι το Πεντάγωνο σχεδιάζει να τριπλασιάσει τις δαπάνες του για την κυβερνοασφάλεια, για να διασφαλιστεί έναντι τέτοιων επιθέσεων.

Η εταιρεία κυβερνοάμυνας Mandiant, σε αναφορά της για το 2013, σημείωσε ότι κινεζική στρατιωτική μονάδα βρίσκεται πίσω από την πλειοψηφία των σημαντικών επιθέσεων στο διαδίκτυο κατά αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών και εταιρειών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει αποκαλέσει τις κυβερνοεπιθέσεις «πραγματική απειλή» για την εθνική ασφάλεια της χώρας του, αλλά και για την οικονομία της.

Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες και σημειώνει ότι και εκείνη γίνεται στόχος αντίστοιχων επιθέσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή