Έκλεισε την πρεσβεία της στη Λιβύη η Σαουδική Αραβία

Απέσυρε όλο το προσωπικό
Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014 15:44
UPD:16:07
REUTERS/ESAM OMRAN AL-FETORI

Η Λιβύη συγκλονίζεται καθ' όλη την περίοδο μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 από εμφύλιες διαμάχες μεταξύ ένοπλων ομάδων και φατριών, με ένοπλες επιθέσεις κατά του κοινοβουλίου και απαγωγές κυβερνητικών στελεχών (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η Σαουδική Αραβία έκλεισε την πρεσβεία της στη Λιβύη και απέσυρε το σύνολο του διπλωματικού της προσωπικού από την Τρίπολη, λόγω της έκρυθμης κατάστασης η οποία έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

Εκτός της πρεσβείας, έκλεισε και το σαουδαραβικό προξενείο στη χώρα και όλο το διπλωματικό προσωπικό αναχώρησε για την Σαουδική Αραβία με ιδιωτικό αεροσκάφος, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Σαουδάραβας πρέσβης Μοχάμεντ Μαχμούντ Αλ Άλι.

Η Λιβύη συγκλονίζεται καθ' όλη την περίοδο μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 από εμφύλιες διαμάχες μεταξύ ένοπλων ομάδων και φατριών, με ένοπλες επιθέσεις κατά του κοινοβουλίου και απαγωγές κυβερνητικών στελεχών.

Ανησυχία Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «ανησυχεί πολύ» για «τη συνέχιση της επιδείνωσης» της κατάστασης στη Λιβύη, όπου ένοπλη οργάνωση επιτέθηκε την Κυριακή στο κοινοβούλιο, δήλωσε Ευρωπαίος εκπρόσωπος.

«Η Ε.Ε. ανησυχεί πολύ για τη συνέχιση της επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η ένωση καλεί «όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε προσφυγή στη βία» και «να εργασθούν μαζί» για να ευνοήσουν «μια επιτυχημένη μετάβαση» στη Λιβύη, πρόσθεσε.

EURONEWS

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την κατάσταση στην Τρίπολη, την επομένη της επίθεσης στο κοινοβούλιο ομάδας ενόπλων που απαίτησε την αναστολή των εργασιών του. Η κατάσταση είναι επίσης τεταμένη στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, όπου ο Χαλίφα Χάφταρ, απόστρατος στρατηγός, εξαπέλυσε την Παρασκευή επιχείρηση εναντίον βαριά οπλισμένων ισλαμιστικών οργανώσεων που έχουν κάνει την πόλη φέουδό τους. Οι συγκρούσεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 79 ανθρώπους, ενώ 141 τραυματίσθηκαν.

Εξάλλου η Ε.Ε. ανησυχεί επίσης για τη μεγάλη αύξηση που καταγράφουν από την αρχή του χρόνου οι αφίξεις μεταναστών που αναχωρούν από τη Λιβύη. Η κίνηση πρόκειται να επιταχυνθεί επειδή πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη εξαιτίας της ανασφάλειας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης των συνόρων Frontex.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή