Διαταγή Πούτιν για απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014 12:19
UPD:13:17
REUTERS/RIA Novosti

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν προεδρεύει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Σότσι.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν διέταξε τις στρατιωτικές δυνάμεις που διατηρεί η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία να αποσυρθούν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι μονάδες που σταθμεύουν στις επαρχίες του Ροστόφ, του Μπέλγκοροντ και του Μπριάνσκ θα πρέπει, σύμφωνα με τη διαταγή, να επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους, σύμφωνα με τη δήλωση της ρωσικής Προεδρίας.

Η Ρωσία έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση και στο παρελθόν, ωστόσο το ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι δεν είχε διαπιστώσει εφαρμογή του μέτρου.

Ανταποκριτές στην περιοχή σημειώνουν ότι η απόσυρση περίπου 40.000 Ρώσων στρατιωτών οι οποίοι βρίσκονται κοντά στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας θα μπορούσε να συμβάλει σε μια γενική αποκλιμάκωση της κρίσης.

Η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στην ουκρανική μεθόριο είχε αποτελέσει πηγή διεθνούς διπλωματικής έντασης τις τελευταίες εβδομάδες.

«Σε σχέση με την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης, ανοιξιάτικης φάσης των στρατιωτικών ασκήσεων σε περιοχές του Ροστόφ, του Μπέλγκοροντ και του Μπριάνσκ, ο κ. Πούτιν διέταξε τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας να αποσύρει τα στρατεύματα τα οποία έλαβαν μέρος σε αυτές», αναφέρεται στη δήλωση του Κρεμλίνου, όπως την αναμετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης κορυφώθηκαν μετά την ανατροπή του φιλικού προς τη Μόσχα Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο, μετά από πολύμηνες διαδηλώσεις.

EURONEWS

Η κρίση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερα μετά την ρωσική εισβολή στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και την προσάρτησή της στη Ρωσία, η οποία ωστόσο δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Συγκρούσεις αιματηρού χαρακτήρα μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων του Κιέβου και φιλορώσων αποσχιστών ενόπλων έχουν εξάλλου λάβει χώρα τις τελευταίες εβδομάδες σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Λαβρόφ: Χρειάζονται επανεξέταση οι σχέσεις με Ε.Ε. - ΝΑΤΟ

Οι σχέσεις της Μόσχας με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ απαιτούν «επανεξέταση» εξαιτίας των τεράστιων διαφορών ανάμεσά τους στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Οι σχέσεις αυτές απαιτούν ουσιαστική επανεξέταση και μαζί με τους εταίρους μας από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ προσπαθούμε να διερευνήσουμε πού βρισκόμαστε, πού συμπίπτει η αξιολόγησή μας και πού διαφωνούμε», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, σε συνάντησή του με τον Σλοβάκο ομόλογό του, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δεν έχει ενδείξεις πως τα ρωσικά στρατεύματα επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά τα γυμνάσια που πραγματοποίησαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, διαψεύδοντας την είδηση που μεταδόθηκε νωρίτερα από ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Δεν έχουμε δει κάποια κίνηση που να επαληθεύει (την πληροφορία που μεταδόθηκε)», δήλωσε από τις Βρυξέλλες αξιωματικός του ΝΑΤΟ διατηρώντας την ανωνυμία του.

Η Μόσχα ζήτησε εξάλλου από το Κίεβο να αποσύρει «άμεσα» τα στρατεύματά του από τα ανατολικά της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή