Σερβία: Φόβοι για νέα υπερχείλιση του ποταμού Σάβα

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014 12:00
UPD:12:03
EPA/DRAGAN KARADAREVIC

Κατεστραμμένα από τις πλημμύρες σπίτια στην πόλη Krupanj της Σερβίας.

A- A A+

Την προσοχή τους στον ποταμό Σάβα έχουν επικεντρώσει τα συνεργεία, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της στάθμης του, γεγονός που μπορεί να επιτείνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα των πλημμυρών σε Σερβία και βοσνία.

Τα νερά του Σάβα, που έσπασαν τα φράγματα σε πολλές τοποθεσίες της περιοχής της Μπιγελίνα, έχουν πλημμυρίσει πολλά χωριά της περιοχής. Έξι χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους .
Σύμφωνα με μαρτυρίες, το νερό στα χωριά αυτά φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα.

Στη Σερβία, τη χθεσινή νύκτα και το πρωί, τα φράγματα που κατασκευάσθηκαν με τη βοήθεια χιλιάδων εθελοντών κατά μήκος του ποταμού Σάβα, κυρίως στο Σάβατς, την Σρέμσκα, τη Μιτροβίτσα και γύρω από τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Νίκολα Τέσλα κράτησαν, σύμφωνα με τη σερβική τηλεόραση. Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός βρίσκεται κοντά στο Ομπρένοβατς, μία από τις περισσότερο πληγείσες από τις πλημμύρες σερβικές πόλεις, και παράγει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

EURONEWS

Ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας Αλεξάνταρ Αντιτς χαρακτήρισε «κρίσιμης σημασίας» την προστασία του σταθμού για την σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Περισσότεροι από 25.000 πλημμυροπαθείς έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από τα σπίτια τους στη Σερβία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή