«Πυρά» του Χαρτούμ κατά της Δύσης

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2004 17:57
A- A A+

Το Χαρτούμ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ότι εκμεταλλεύονται τη βία στο δυτικό Σουδάν για δικούς τους σκοπούς και δεν ενδιαφέρονται για το καλό του λαού στο Νταρφούρ.

«Η Αμερική και η Ευρώπη έχουν σκοπούς στους οποίους δεν περιλαμβάνεται η ασφάλεια και η ανακούφιση του λαού στο Νταρφούρ», επισημαίνει ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Χάσαν αλ-Μπασίρ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας του Λιβάνου «Αl-Mustaqbal». Σύμφωνα με τον Μπασίρ, το Σουδάν είναι θύμα εκστρατείας μέσων ενημέρωσης που στοχεύει στο να εκτρέψει την προσοχή από τη βία στο Ιράκ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Ναι γίνονται φόνοι», παραδέχεται ο πρόεδρος του Σουδάν. «Υπάρχουν εκτοπίσεις και μετανάστευση, αλλά είναι το θέμα του Νταρφούρ το μόνο στον κόσμο; Τι γίνεται με το Ιράκ και την Παλαιστίνη;» διερωτάται στην ίδια συνέντευξη και τονίζει ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχει μία αδικαιολόγητη κλιμάκωση του προβλήματος από τα μέσα ενημέρωσης και τους διεθνείς Οργανισμούς.

Στις 30 Ιουλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έδωσε στην κυβέρνηση του Χαρτούμ διορία ενός μηνός για να λάβει μέτρα κατά των ενόπλων Τζαντζαουίντ για τους οποίους η σουδανική κυβέρνηση λέει ότι είναι δρουν παράνομα.

Ο Μπασίρ δηλώνει ότι δεν αντιτίθεται στην παρουσία γαλλικών στρατευμάτων στο Τσαντ κοντά στα σύνορα με το Σουδάν υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν εκτός του Σουδάν. Η κυβέρνηση του Χαρτούμ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένα στρατεύματα που ενεργούν ως ειρηνευτικές δυνάμεις να εισέλθουν στην χώρα.

Από την άλλη πλευρά, ο Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδάν έκανε σήμερα έκκληση για «επείγουσα στρατιωτική επέμβαση» των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Νταρφούρ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή