Λιβύη: «Έφοδος ενόπλων» στο Κοινοβούλιο

Κυριακή, 18 Μαΐου 2014 17:31
UPD:21:11
REUTERS/HANI AMARA

Καπνός αναδύεται πάνω από το κτήριο του Κοινοβουλίου στην Τρίπολη.

A- A A+

Έφοδο στο κτήριο του Κοινοβουλίου στη Λιβύη πραγματοποίησαν ένοπλοι, εισβάλλοντας σε γραφεία βουλευτών, σύμφωνα με Λίβυο βουλευτή που επικαλείται το Reuters.

Όπως ανέφερε ο Λίβυος βουλευτής Ομάρ Μπουσάχ στο Reuters οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά στο κοινοβούλιο της χώρας. Την ευθύνη ανέλαβαν τα μέλη του επονομαζόμενου «Εθνικού Στρατού της Λιβύης», με τον εκπρόσωπο τύπου τους να το δηλώνει ξεκάθαρα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την «επωνυμία» που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν άτακτες δυνάμεις τις οποίες διοικεί ο αποστάτης στρατηγός Μοχάμεντ αλ-Χετζάζι και έχουν εμπλακεί σε μάχες με τους ισλαμιστές στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης.

Εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής του Χαφτάρ, ο Μοχάμεντ αλ-Χεγκάζι, δήλωσε πως οι δυνάμεις του μετέφεραν τώρα τη μάχη τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη έτσι ώστε να συλλάβουν τους ριζοσπάστες μαχητές εκεί και να τιμωρήσουν τους συμμάχους τους στο κοινοβούλιο.

«Έχουμε μονάδες σε όλη την Τρίπολη για να πολεμήσουν τους εξτρεμιστές πολιτοφύλακες και τους υποστηρικτές τους μέσα στο Εθνικό Κογκρέσο», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γερμανικό Πρακτορείο ο αλ-Χεγκάζι.

«Τα μέλη του Κογκρέσου που υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές πολιτοφύλακες πρέπει να παραδοθούν στις μονάδες μας», πρόσθεσε.

Επίσης είπε πως μέλη των ταξιαρχιών αλ-Καακάα και Σαουάακ, που έχουν τη βάση τους κοντά στο κοινοβούλιο, ηγούνται των μαχών στην Τρίπολη.

Οι δύο ταξιαρχίες, που πολεμούν τους ισλαμιστές πολιτοφύλακες και πολιτικές δυνάμεις, είχαν επιτεθεί στο κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο, όταν οι βουλευτές ενέκριναν την παράταση της θητείας του Κογκρέσου

REUTERS

Είχαν προηγηθεί μαρτυρίες για σφοδρά πυρά ακούστηκαν στις νότιες συνοικίες της Τρίπολης, κοντά στο κτήριο του Γενικού Εθνικού Κονγκρέσου (Κοινοβούλιο). Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι ένοπλοι έχουν απαγάγει δύο πρόσωπα, χωρίς να υπάρχει διευκρίνιση εάν πρόκειται για βουλευτές.

Σύμφωνα αυτόπτες μάρτυρες, φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων εισήλθε στην Τρίπολη από τον δρόμο του αεροδρομίου και κατευθύνθηκε προς το κτήριο του Κοινοβουλίου, γύρω από το οποίο εκτυλίχθηκαν οι συγκρούσεις.

Την Παρασκευή πάνω από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε ισλαμιστές αντάρτες στη Βεγγάζη και σε μέλη ένοπλης ομάδας, πιστής σε απόστρατο στρατηγό, ο οποίος διεμήνυσε πως άρχισε μια επιχείρηση  για να «εκκαθαρίσει» τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης από τις «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή