Θεσσαλονίκη: Έξω από τα εκλογικά κέντρα, το δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ

Κυριακή, 18 Μαΐου 2014 08:16
UPD:15:21
SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Την κίνηση να στηθούν κάλπες έξω από τα εκλογικά κέντρα όπου θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, στηρίζουν 11 από τους 14 δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

A- A A+

Έξω από το προαύλιο των σχολείων που λειτουργούν ως εκλογικά κέντρα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχουν στηθεί οι κάλπες του άτυπου δημοψηφίσματος που διοργανώνουν δήμοι της Θεσσαλονίκης για την ιδιωτικοποίηση ή μη της ΕΥΑΘ.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε συνολικά 11 περιφερειακούς δήμους με τη βοήθεια εθελοντών, ενώ τη διαδικασία παρακολουθούν, ως «παρατηρητές» και 30 συνδικαλιστές εργαζόμενοι σε τομείς σχετικούς με οργανισμούς ύδρευσης, μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU), καθώς και μέλη ευρωπαϊκών οργανώσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, από άλλες χώρες της ΕΕ. (Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, κ.α.).

Η ψηφοφορία συνεχίζεται κανονικά και τα αποτελέσματά της θα συγκεντρωθούν και θα ανακοινωθούν από την «Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή» του δημοψηφίσματος, που αποτελείται από δεκαπέντε νομικούς του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, μετά το κλείσιμο της κάλπης στην «αίθουσα νερού» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Με την υπόδειξη της αστυνομίας, κάλπη για το νερό απομακρύνθηκε από το προαύλιο εκλογικού κέντρου στην Τριανδρία και μετακινήθηκε σε εξωτερικό χώρο, χωρίς προβλήματα.

«Αντιμετωπίσαμε αποφασιστικά και τα δύο προσκόμματα, βγάλαμε τις κάλπες έξω από τα εκλογικά κέντρα στα πεζοδρόμια και κάνουμε την ψηφοφορία με δικές μας καταστάσεις με στοιχεία από τα δημοτολόγιά μας, προστατεύοντας προσωπικά δεδομένα και διασφαλίζοντας ότι οι καταστάσεις θα παραδοθούν αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας αυστηρά και μόνο στην ΠΕΔΜΚ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Σίμος Δανιηλίδης.

Τί δήλωσαν για το δημοψήφισμα οι υποψήφιοι της Θεσσαλονίκης

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ιωαννίδης, δήλωσε πως δεν ψήφισε στο δημοψήφισμα γιατί «πρέπει να είναι βάση των νόμων» και εφόσον γίνει με τους όρους που πρέπει τότε θα «ψηφίσουμε όλοι». Διευκρίνισε πάντως πως η γνώμη του είναι ξεκάθαρη, πως οτιδήποτε είναι «πολύτιμο» όπως είναι και το νερό, «δε μπορεί να φύγει από τη δημόσια αγκαλιά».

Αντισυνταγματική και παράνομη χαρακτήρισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης, την παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών «για να εμποδιστεί ένα υποδειγματικό δημοψήφισμα». Το ότι είναι άτυπο πρόσθεσε, δεν αφορά τους διοργανωτές αλλά «το έλλειμμα της κυβέρνησης». Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα υπάρξει ελεύθερη έκφραση των πολιτών με ένα μεγάλο όχι.

Στον υπουργό Εσωτερικών, επιτέθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφιος, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτηρίζοντας «ανόητη χειρονομία» και «εξαιρετικά δυσάρεστο» το έγγραφο του Γιάννη Μιχελάκη για το δημοψήφισμα και σημειώνοντας πως η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ήταν γνωστή εδώ και μήνες.

Το νερό της Θεσσαλονίκης, πρέπει να μείνει δημόσιο αγαθό, δήλωσε η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία και ψήφισε στις κάλπες που είχαν στηθεί για το δημοψήφισμα.

Να αποτρέψουν το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ με την ψήφο τους, κάλεσε τους πολίτες ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού είπε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος. Δήλωσε πως η παράταξή του, θα πει όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και θα ανοίξει νέους δρόμους  «για μια αειφόρο, εναλλακτική και κοινωνικά αλληλέγγυα προοπτική».

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή