Καταιγισμός ερωτήσεων για τον Κεντέρη στον πρόεδρο της WADA

Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά του χρυσού ολυμπιονίκη των 200 μέτρων
Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2004 13:07
A- A A+

Καταιγισμό ερωτήσεων για τον έλληνα πρωταθλητή Κώστα Κεντέρη, αλλά και την εθνική ομάδα στίβου των Ηνωμένων Πολιτειών, δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της παγκόσμιας επιτροπής κατά του ντόπινγκ (WADA), Ρίτσαρντ Πάουντ.

Σε ερώτηση ιταλού δημοσιογράφου γιατί δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ ο έλληνας πρωταθλητής του στίβου, ο πρόεδρος της WADA απάντησε: «Δεν ξέρω αν ζητήθηκε να γίνει έλεγχος, ούτε που κάνει την προετοιμασία του ο αθλητής. Το θέμα είναι πως, αν του ζητηθεί, είναι υποχρεωμένος να κάνει το τεστ. Και πιστεύω πως και ο Κεντέρης θα περάσει από έλεγχο, όπως πολλοί ακόμη αθλητές».

Τις αιτιάσεις για το χρυσό ολυμπιονίκη των 200μ. επανέφερε λίγο αργότερα και ένας δανός δημοσιογράφος, παρατηρώντας: «Ο Κεντέρης είναι μία από τις κυρίαρχες φυσιογνωμίες των αγώνων. Δεν ξέρετε όμως που βρίσκεται για να περάσει από τον έλεγχο αναβολικών. Τι συμβαίνει;».

«Επαναλαμβάνω -τόνισε ο κ. Πάουντ- πως δεν γνωρίζω αν μας ζητήθηκε να περάσει από έλεγχο ντόπινγκ. Πιστεύω πως θα ελεγχθεί στο χώρο που βρίσκεται και είναι υποχρεωμένος να υποβληθεί σε έλεγχο, όπως όλοι οι αθλητές. Αλλιώς θα έχει συνέπειες».

Πιο αιχμηρός ήταν ένας άλλος ιταλός δημοσιογράφος, ο οποίος άφησε αιχμές για προνομιακή μεταχείριση του Έλληνα Ολυμπιονίκη. «Στην Ελλάδα βρισκόμαστε, στην Αθήνα γίνονται οι αγώνες, υπάρχει πάντα η υπόνοια πως υπάρχει μια προνομιακή μεταχείριση στην περίπτωση του Κεντέρη. Όλοι οι άλλοι πρωταθλητές υποβάλλονται σε έλεγχο, το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τον Κεντέρη και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει γίνει ακόμη», σημείωσε ο δημοσιογράφος της Corriere della Sera, για να απαντήσει ο πρόεδρος της WADA: «Δεν μπορώ ν' απαντήσω. Το πρόγραμμα ελέγχου δεν ανήκει σε εμάς. Εμείς είμαστε ανεξάρτητοι παρατηρητές».

«Αν το πρόγραμμα ελέγχου ήταν αποκλειστικά δικό μας, τότε θα είχαμε περισσότερες εκπλήξεις για τις ομοσπονδίες», είπε ο Ρίτσαρντ Πάουντ και συμπλήρωσε: «Η θέση μου είναι πως ο κάθε αθλητής και ειδικά ο πρωταθλητής θα πρέπει οικειοθελώς να υποβάλλεται σε όλα τα τεστ, για να αποδεικνύει πως οι επιτυχίες του ήταν πέρα για πέρα καθαρές».

Όσον αφορά την αμερικανική ομάδα στίβου και την πολιτική της ομοσπονδίας των ΗΠΑ έναντι της χρήσης απαγορευμένων ουσιών από τους αμερικανούς αθλητές, ο Ρίτσαρντ Πάουντ, απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στο θέμα των αναβολικών ουσιών, αλλά πρέπει να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους».

«Πρέπει να επιμείνουν στην πολιτική της μηδενικής ανοχής στη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Να εφαρμόσουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα και να γίνει σαφές σε όλους πως δεν πρέπει να υπάρξει καμιά ανοχή στη χρήση αναβολικών. Πιστεύω πως υπάρχουν παράγοντες στην ομοσπονδία στίβου των ΗΠΑ, αποφασισμένοι να παλέψουν κατά των αναβολικών και να καθαρίσουν τις όποιες υπόνοιες υπάρχουν κατά των Αμερικανών αθλητών. Πρέπει να γίνει σαφές στους αθλητές πως καταστρέφουν το σώμα και τη ζωή τους», τόνισε ο κ. Πάουντ, ο οποίος σημείωσε ότι υπεύθυνη για τους έλεγχους ντόπινγκ πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων, είναι η ΔΟΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις