Ράμσφελντ: Το Ιράν παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2004 15:00
UPD:15:15
A- A A+

Ιδιαίτερα επικριτικός έναντι των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν εμφανίστηκε σήμερα ο αμερικανός υπουργός ¶μυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν. Όπως υποστήριξε ο κ. Ράμσφελντ, το Ιράν, με το μυστικό πυρηνικό του πρόγραμμα, αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι η χώρα αυτή έχει σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Το Ιράν ήταν στον κατάλογο των τρομοκρατικών χωρών επί αρκετά χρόνια και μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του κόσμου αφορά τις σχέσεις μεταξύ ενός τρομοκρατικού κράτους που διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και τρομοκρατικών δικτύων», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι κατανοητό ότι τα έθνη όχι μόνο στην περιοχή αλλά σε όλο τον κόσμο ανησυχούν πολύ με αυτό που συμβαίνει στο Ιράν», πρόσθεσε.

Ο κ. Ράμσφελντ συζήτησε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος πρόσφατα είχε γίνει δεκτός από τον ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Χαταμί.

Κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψης στο Μπακού, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ ευχαρίστησε το Αζερμπαϊτζάν για τη συνδρομή των δυνάμεών του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, επισημαίνοντας ότι ο ΟΗΕ αναζητεί χώρες που θα μπορούσαν να στείλουν δυνάμεις για την εγγύηση της ασφάλειας κατά τη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών στο Ιράκ.

«Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται ήδη στο Ιράκ και θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους», υπογράμμισε ο υπουργός ¶μυνας του Αζερμπαϊτζάν Σαφάρ Αμπίεφ, αποφεύγοντας να μιλήσει για αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της χώρας του στο Ιράκ. Επιπρόσθετα κάλεσε την Ουάσινγκτον να υποστηρίξει το Μπακού στη διαμάχη του με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ (έδαφος του Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται κυρίως από Αρμενίους).

Από την πλευρά του ο κ. Ράμσφελντ υπογράμμισε ότι η χώρα του υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν ευελπιστώντας σε μια ειρηνική διευθέτηση του θέματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή