Σίσι: Έχουμε ανάγκη τη βοήθεια των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας

Συνέντευξη του υποψήφιου προέδρου της Αιγύπτου
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 13:54
UPD:13:56
REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH
A- A A+

Τη βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ζητεί ο υποψήφιος πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο κ. Σίσι ζήτησε τη βοήθεια της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ενεργειών των τζιχαντιστών προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία και άλλων «Αφγανιστάν» στη Μέση Ανατολή.

Ο πρώην στρατάρχης Σίσι κάλεσε τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να δίνουν στην Αίγυπτο στρατιωτική βοήθεια, την οποία είχαν εν μέρει παγώσει λόγω της πραξικοπηματικής ανατροπής του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο και της ιδιαίτερα σκληρής καταστολής κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμά του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απάντησε: «Διεξάγουμε ένα πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» και προειδοποίησε πως αν αποσταθεροποιηθεί η Αίγυπτος, θα αποσταθεροποιηθεί όλη η περιοχή.

«Χρειαζόμαστε την αμερικανική υποστήριξη, τον αμερικανικό εξοπλισμό για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία», συνέχισε.

Κάλεσε τη Δύση να αναλάβει τις ευθύνες της στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η οποία θα της χτυπήσει την πόρτα, εκτός εάν συμβάλει στην εξάλειψή της.

Σχετικά με τη Συρία ο κ. Σίσι επεσήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα της χώρας, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για τη δημιουργία ενός ακόμη Αφγανιστάν.

Υποστήριξε ακόμη τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και προσφέρθηκε να βοηθήσει στην επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ.

Ο κ. Σίσι αναμένεται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν εντός του Μαΐου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή