Μελβούρνη: Σχέδιο απαγόρευσης καπνίσματος μέχρι και στους δρόμους

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 09:15
UPD:09:16
SHUTTERSTOCK
A- A A+

«Τέλος» στο κάπνισμα ακόμη και σε δρόμους και πεζοδρόμια οραματίζονται οι αρχές της Μελβούρνης, που έχουν ήδη επιβάλει δοκιμαστικά την απαγόρευσή του στο Κόζγουεϊ, μία από τις πιο γνωστές συνοικίες της. 

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Ρίτσαρντ Φόστερ, το πείραμα στο Κόζγουεϊ είχε τεράστια επιτυχία και υπάρχει «μαζική υποστήριξη για την επέκταση και σε άλλες ζώνες». 

«Πιστεύω ότι θα προσελκύσουμε κόσμο στη Μελβούρνη αν γίνουμε μία από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο απαλλαγμένες από καπνό», πρόσθεσε μιλώντας στο ραδιοσταθμό Fairfax.

Το σχέδιο του δήμου προβλέπει πως οι πεζοί, οι πελάτες υπαίθριων χώρων εστιατορίων, ακόμη και οι εργάτες στα εργοτάξια δεν θα μπορούν πλέον να ανάβουν τσιγάρο στο κέντρο της πόλης, εκτός αν βρίσκονται μέσα σε καταφύγια κατασκευασμένα για τους καπνιστές.

Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ σταδιακά, ως το τέλος του 2016, διευκρίνισε ο δήμαρχος Ρόμπερτ Ντόιλ στην εφημερίδα Herald Sun.

«Αν μπορέσουμε να αποδείξουμε στους εμπόρους και τις επιχειρήσεις, όπως κάναμε με τους ιδιοκτήτες των μπαρ και των εστιατορίων, πως αυτό δεν θα απομακρύνει τους πελάτες [...] τότε θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, βήμα με βήμα», συμπλήρωσε.

Η Αυστραλία έχει ήδη μια από τις αυστηρότερες αντικαπνιστικές νομοθεσίες στον κόσμο. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ και τους άλλους κλειστούς δημόσιους χώρους και τα τσιγάρα πωλούνται σε ολόιδια πακέτα, στα οποία αλλάζει μόνο το όνομα της μάρκας και αναγράφονται εμφανέστατα μηνύματα που υπογραμμίζουν τους κινδύνους. 

Από 50% κατά τη δεκαετία του 1950, το ποσοστό των καπνιστών στην Αυστραλία έχει μειωθεί σήμερα στο 15% και οι δημόσιες αρχές έχουν στόχο να το μειώσουν στο 10% μέχρι το 2018.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή