Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν ως πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα ανά τον πλανήτη κατέρριψε νέο ρεκόρ και ανήλθε σε 33,3 εκατομμύρια Εσωτερικά Εκτοπισμένα Πρόσωπα (Internally Displaced Persons, IDPs) το 2013, καταγράφοντας μια αύξηση 16% ή 4,5 εκατ. ανθρώπων σε σχέση με το 2012, καθώς χιλιάδες Σύροι εγκαταλείπουν τις εστίες τους κάθε ημέρα, ανέφεραν δύο οργανώσεις για τους πρόσφυγες.
Υπολογίζεται ότι 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν συνολικά το 2013, αριθμός σχεδόν ισοδύναμος με τον πληθυσμό του Ισραήλ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων.
Από το σύνολο των νέων εσωτερικά εκτοπισμένων το 43%, ή 3,5 εκατομμύρια, προέρχεται από τη Συρία, η οποία αντιμετωπίζει τώρα την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο επικεφαλής του Νορβηγικού Προσφυγικού Συμβουλίου Γιαν Έγκελαντ.
«Όχι μόνο ένοπλες ομάδες ελέγχουν τις περιοχές όπου έχουν στηθεί καταυλισμοί των εσωτερικά εκτοπισμένων, αλλά επίσης αυτοί οι καταυλισμοί έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, προσφέρουν ανεπαρκή στέγαση, ανεπαρκείς υποδομές υγιεινής και περιορισμένη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας» υπογράμμισε ο Έγκελαντ περιγράφοντας την κατάσταση στη Συρία.
Η έκθεση του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων αναφέρει ότι σχεδόν τα 2/3 του συνολικού αριθμού παγκοσμίως εντοπίζονται σε 5 χώρες: τη Συρία, την Κολομβία, τη Νιγηρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Σουδάν.
Η Συρία με τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους τα 3 χρόνια που διαρκούν οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών, ανέβηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης ξεπερνώντας την Κολομβία, που μαστίζεται από έναν εμφύλιο πόλεμο ο οποίος κρατάει δεκαετίες.
Η Κολομβία, που έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την ειρήνη αλλά επίσης είναι αντιμέτωπη με την εγκληματική βία, είδε μια αύξηση στον αριθμό των νέων εκτοπισμένων για 10η συνεχόμενη χρονιά, με το συνολικό αριθμό να φθάνει στα 5,7 εκατομμύρια στο τέλος του 2013.
Η Νιγηρία δεν είχε ποτέ παράσχει τα αριθμητικά της δεδομένα για τους εκτοπισμένους, ενώ τώρα ορίζει το σύνολό τους στα 3,3 εκατομμύρια, εξαιτίας της διακοινοτικής και διαθρησκευτικής βίας.
Η έκθεση υιοθετεί αυτήν την εκτίμηση, ενώ σημειώνει ότι ο αριθμός αυξάνεται ταχύτατα ως αποτέλεσμα της παράνομης δράσης των μαχητών της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ και των επιχειρήσεων του στρατού της Νιγηρίας.