«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν αποτέλεσμα»

Ομιλία της Αμερικανίδας αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών στην Μπρατισλάβα
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 19:00
UPD:19:09
REUTERS/GLEB GARANICH

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ είπε ότι θα είναι αδύνατο να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές οι κάτοικοι της Κριμαίας, ενώ δύσκολη θα είναι η ψηφοφορία και σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας ήδη «έχουν αρχίσει να δαγκώνουν», δήλωσε την Τετάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Μιλώντας σε συνέδριο για την ασφάλεια στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, η Νούλαντ δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία να έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Τα κράτη της Δύσης παρακολουθούν στενά την πορεία της Ουκρανίας προς τις εκλογές, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άφησαν να εννοηθεί αυτή την εβδομάδα ότι οποιαδήποτε παρεμπόδιση των εκλογών ενδέχεται να προκαλέσει την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

«Αν δεν γίνουν οι εκλογές της 25ης Μαΐου, αν η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία, θα επιβληθούν περαιτέρω, πιο βαθιές, οικονομικές κυρώσεις εναντίον πλέον τομέων της οικονομίας της Ρωσίας», σημείωσε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός στη διάρκεια ομιλίας της στο συνέδριο Globsec.

«Και πιστεύουμε ότι αυτό που έχουμε ήδη κάνει έχει αρχίσει να δαγκώνει», υπογράμμισε η ίδια.

Η κ. Νούλαντ είπε ότι θα είναι αδύνατο να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές οι κάτοικοι της Κριμαίας, ενώ δύσκολη θα είναι η ψηφοφορία και σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Παρόλα αυτά η ουκρανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα καταφέρει να διεξαχθεί η ψηφοφορία «στη μεγάλη πλειονότητα» των εκλογικών τμημάτων των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι οι κάτοικοι του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ να έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν στις 25 Μαΐου και θα δούμε τι έχουν να πουν», πρόσθεσε η ίδια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή