Εξαγγελίες Αντ. Σαμαρά για τους αγρότες

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014 21:11
UPD:14/05/2014 10:17
EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Μειώνουμε το κόστος που πληρώνουμε σήμερα στους μετανάστες εργάτες, δηλαδή στους ξένους εργάτες που απασχολούνται νόμιμα σε αγροτικές εργασίας ως εποχιακοί» είπε ο πρωθυπουργός.

A- A A+

Την ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγού, το οποίο είναι πολύ υψηλό αναγνώρισε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από την Μυτιλήνη όπου περιοδεύει και εξήγγειλε σειρά μέτρων για το εργασιακό και  ασφαλιστικό κόστος, αλλά και για το κόστος ενέργειας – πετρελαίου. Από την 1η Ιουλίου το κόστος των νόμιμων ξένων εποχιακών εργατών, πέφτει πολύ κάτω από το μισό, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Μειώνουμε το κόστος που πληρώνουμε σήμερα στους μετανάστες εργάτες, δηλαδή στους ξένους εργάτες που απασχολούνται νόμιμα σε αγροτικές εργασίας ως εποχιακοί» είπε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση για τον Πρωτογενή Τομέα που έγινε στο συσκευαστήριο λαδιού του Ελληνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού του νησιού και πρόσθεσε:

  • Μειώνεται πολύ κάτω από το μισό, το κόστος της βίζας που πληρώνουν στα ελληνικά προξενεία του εξωτερικού.
  • Μειώνεται πολύ η ασφάλισή τους. Στην αρχή στα δύο τρίτα και λίγο αργότερα κάτω από το μισό. Δηλαδή τελικά θα ασφαλίζονται μόνο για υγεία, όχι για σύνταξη!
  • Και τέλος, δημιουργείται μια ευελιξία, ώστε να καταβάλλονται εισφορές για τα πραγματικά μεροκάματά τους. Κι όχι προκαταβολικά για τρεις μήνες όσο κι αν δουλέψουν στο μεταξύ…».

Συμπλήρωσε ότι αυτά θα γίνουν άμεσα: Στις επόμενες εβδομάδες βγαίνουν οι διοικητικές αποφάσεις που χρειάζονται. Και ολοκληρώνονται με την κύρωση της νέας Κοινοτικής οδηγίας ως τα τέλη Ιουνίου.

«Από την πρώτη Ιουλίου το κόστος των νόμιμων ξένων εποχιακών εργατών πέφτει πολύ κάτω από το μισό», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Αφορολόγητο πετρέλαιο

Μιλώντας σε κοινό αγροτών ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε και αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες λέγοντας: «Ήδη προχωρούμε στο σχεδιασμό και σε όλες τις προετοιμασίες, ώστε  -όχι από φέτος, δεν γίνεται φέτος- αλλά από την επόμενη χρονιά να λειτουργήσει η κάρτα πετρελαίου των αγροτών».

Όπως είπε πρόκειται για μια παλιά του δέσμευση, η οποία χρειάστηκε χρόνο για να υλοποιηθεί.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «τώρα βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία και ο κάθε αγρότης θα έχει καταγεγραμμένα τα αγροτικά του μηχανήματα και τις καλλιεργητικές τους ανάγκες. Και θα παίρνει αυτόματα το αφορολόγητο πετρέλαιο, για τους παραγωγικούς σκοπούς για τους οποίους έχει τα μηχανήματα αυτά».

Αυτά είναι αυτά που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ένα άμεσα, ολοκληρώνεται μέσα στον επόμενο μήνα και το άλλο από την επόμενη χρονιά.

«Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω από αυτό που μπορώ να κάνω. Και δεν θέλω να δώσω κανένα άλλο σύνθημα, παρά μόνο από τα:  σταθερά βήματα μπροστά… Σταθερά αλλά και μπροστά».

«Θα καλύψουμε την απόσταση τρέχοντας»

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε πως «ότι δεν έγινε για την πρωτογενή παραγωγή στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες -ό,τι έγινε παντού αλλού στην Ευρώπη και στον κόσμο- θα γίνει τώρα και στη χώρα μας. Κι όση απόσταση χάσαμε, θα την καλύψουμε τρέχοντας! Κι αν μείναμε απελπιστικά πίσω όλα αυτά τα χρόνια, σε λίγο δεν θα υστερούμε από κανένα».

Συνέχισε λέγοντας ότι η ελληνική φύση έχει αληθινούς θησαυρούς: «Θα τους αναδείξουμε, θα τους καλλιεργήσουμε, θα τους προωθήσουμε στις ξένες αγορές. Αυτό είναι βασικός πυλώνας του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης από δω και εμπρός. Για να γίνει αυτό, πρέπει τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν αληθινά ανταγωνιστικά. Να αναδείξουν όλα τα πλεονεκτήματα ποιότητας που έχουν» είπε.

Για νέο μνημόνιο και ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλων δράσεων για τη γεωργία και την αλιεία και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας. «Δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο» είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι μπήκαμε στη φάση που έχει «μόνο προς τα πάνω» και αναφέρθηκε έμμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας ότι κάποιοι αυτό δεν το θέλουν και πως κάποιοι επιθυμούν να ξαναμπούμε στην κρίση.

«Η Νέα Ελλάδα είστε εσείς, οι άνθρωποι της παραγωγής, όχι οι εργατοπατέρες των συντεχνιών, όχι οι προνομιούχοι του κρατισμού, η Νέα Ελλάδα είστε εσείς. Όχι αυτοί που ήθελαν να γεμίσουν τη χώρα λαθρομετανάστες, όχι όσοι υποστήριζαν την παρανομία και τις καταλήψεις δημοσίων κτηρίων» είπε και υπογράμμισε ότι στις ευρωεκλογές που έρχονται δεν δικαιολογείται καμία χαλαρότητα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή