Η μεγαλύτερη λαμπαδηδρομία στην ιστορία των Ολυμπιακών Aγώνων

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2004 20:12

A- A A+

Με την είσοδο της Φλόγας στο Ολυμπιακό Στάδιο ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη λαμπαδηδρομία που έχει οργανωθεί στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μέσα σε 78 ημέρες η δάδα μεταφέρθηκε από 11.000 λαμπαδηδρόμους σε 27 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) και επισκέφθηκε πόλεις με συνολικό πληθυσμό 270 εκατομμύρια ανθρώπους.

Κατέληξε στην Αθήνα και από το βράχο της Ακρόπολης ξεκίνησε το πρωί μία δαιδαλώδη διαδρομή προς το Ολυμπιακό Στάδιο. Οι εκδηλώσεις του κόσμου ήταν και πάλι συγκινητικές, αυθόρμητες, γεμάτες ενθουσιασμό για την πορεία της Φλόγας προς το κέντρο μιας μεγάλης γιορτής.

Στις 08.00 το πρωί ο Μπάμπης Χολίδης ξεκίνησε συγκινημένος την τελευταία μέρα της Λαμπαδηδρομίας, μία μέρα κατά την οποία γνωστές προσωπικότητες της αθλητικής και κοινωνικής ζωής φόρεσαν τη στολή του λαμπαδηδρόμου. Η πομπή διέτρεξε τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, πέρασε έξω από το προεδρικό μέγαρο όπου ο Διονύσης Σαββόπουλος ύψωσε τη δάδα και με τις δηλώσεις του κάλεσε όλους τους Έλληνες να γιορτάσουν, να λάβουν μέρος στη μεγάλη γιορτή του κόσμου με επίκεντρο την Ελλάδα. Εκεί έτρεξε και ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός που χαρακτήρισε τη στιγμή μοναδική, συγκινητική.

Μετά την Αθήνα η Φλόγα κατευθύνθηκε σε Ζωγράφου, Καισαριανή, Παπάγου, Χολαργό, πέρασε από το Παλαιό Ψυχικό, το Γαλάτσι, τη Νέα Ιωνία, τη Νέα Χαλκηδόνα και τη Φιλοθέη, μπήκε στην Αττική οδό και κατευθύνθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο όπου και παραδόθηκε στους υπευθύνους της τελετής. Τη συνόδευαν οι φωνές και τα χειροκροτήματα των ανθρώπων που παρακολούθησαν την τελευταία μέρα της Λαμπαδηδρομίας.

Οι δημοτικές αρχές τίμησαν και σήμερα τη Φλόγα και τους λαμπαδηδρόμους που τη μετέφεραν. Κάθε δήμος είχε προετοιμάσει μπάντα και μουσικό πρόγραμμα έστω για τα λίγα λεπτά της διαδρομής στην επικράτεια του. Οι κάμερες κατέγραψαν συγκινητικές στιγμές, δάκρυα και ενθουσιασμό από χιλιάδες ανθρώπους. Η μεγαλύτερη λαμπαδηδρομία της ιστορίας, ένα μοναδικό εγχείρημα, πέρασε σήμερα στην ιστορία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή