Ενισχυμένη όραση για τους πιλότους μέσω του Skylens

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014 13:01
UPD:13:02
Elbit Systems

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Skylens είναι εύκολο στην εγκατάσταση και εύκολο στη χρήση ενώ  επιτρέπει στους πιλότους να πλοηγηθούν μέσα σε ομίχλη ή στο σκοτάδι, ενισχύοντας την όρασή τους.

A- A A+

Η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems ανέπτυξε το Skylens, ένα wearable HUD (head-up display), που επιτρέπει στους πιλότους να έχουν καλύτερη αντίληψη του πραγματικού περιβάλλοντος, εκτός πιλοτηρίου.

Η συσκευή, που προορίζεται για χρήση σε πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας, έρχεται να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα όλων των πιλότων παγκοσμίως: κακές καιρικές συνθήκες ή/ και ομίχλη που εμποδίζουν τη σωστή εκτίμηση του περιβάλλοντος χώρου κατά την προσγείωση ή την απογείωση.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Skylens είναι εύκολο στην εγκατάσταση και εύκολο στη χρήση ενώ  επιτρέπει στους πιλότους να πλοηγηθούν μέσα σε ομίχλη ή στο σκοτάδι, ενισχύοντας την όρασή τους.

Το Skylens προορίζεται να αποτελέσει τμήμα του Clearvision EFVS (Enhanced Flight Vision Systems), δηλαδή ενός συστήματος ενίσχυσης όρασης κατά τη διάρκεια της πτήσης, το οποίο αποτελείται από αρκετά διαφορετικά όργανα και τροφοδοτεί τον πιλότο με κρίσιμες πληροφορίες.

Η συσκευή χαρακτηρίζεται από χαμηλό βάρος ώστε να μην κουράζει και κινητή προσωπίδα που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα ακόμη και πάνω από γυαλιά οράσεως ή ηλίου. Στη συγκεκριμένη προσωπίδα προβάλλονται σε υψηλή ανάλυση πληροφορίες, σύμβολα και βίντεο. 

Το σύστημα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να παρέχει βοήθεια σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, κατά την προσγείωση ή την απογείωση, παρέχοντας πληροφορίες χωρίς ο πιλότος να είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται σε απόλυτη εξάρτηση από τις πληροφορίες που παρέχουν τα όργανα του αεροδρομίου.

Η Elbit θεωρεί ότι το Skylens μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα μέσο εκσυγχρονισμού των ικανοτήτων ήδη υπαρχόντων αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Σύμφωνα με το Gizmag το Skylens βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης και πιστοποίησης, ενώ αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία περί το 2016.

Προτεινόμενα για εσάς