Γερμανία: Κόμβος για τη σταθερότητα στην Ουκρανία οι προεδρικές εκλογές

Μεγάλες ελπίδες για τις συνομιλίες στρογγυλής τραπέζης των ουκρανικών πολιτικών δυνάμεων
Τρίτη, 13 Μαΐου 2014 12:36
UPD:12:55
REUTERS/GLEB GARANICH
A- A A+

Οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου στην Ουκρανία θα παίξουν «αποφασιστικό ρόλο» για την έξοδο από την κρίση, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ουκρανό μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ στο αεροδρόμιο του Κιέβου προτού μεταβεί στην Οδησσό, θέατρο των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες «στρογγυλής τραπέζης», στις οποίες θα συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι ομάδες των πολιτών από όλες της περιοχές της χώρας αυτή την εβδομάδα, να συμβάλουν στον αφοπλισμό των φιλορώσων αυτονομιστών και να βελτιώσουν το κλίμα για τη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Μαΐου.

Η κατάσταση σε τμήματα της Ουκρανίας παραμένει «επικίνδυνη και απειλητική», είπε ο Γερμανός υπουργός και πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα είναι να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται.

EURONEWS

«Υποστηρίζουμε επίσης τις προσπάθειές σας για τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου - με το Κίεβο να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο - που θα διεξαχθεί εδώ στη χώρα σας, μέσω συνομιλιών στρογγυλής τραπέζης σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο», πρόσθεσε ο Στάινμαγερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Γιατσενιούκ.

«Ελπίζω ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι πιθανή η λήψη μέτρων για την απελευθέρωση των δημόσιων κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη και τελικά για τον αφοπλισμό των παράνομων οργανώσεων και την αποκατάσταση του κρατικού μονοπωλίου της βίας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο κ. Γιατσενιούκ ευχαρίστησε τον Γερμανό πρώην διπλωμάτη Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος προεδρεύει στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και ορίστηκε μεσολαβητής του ΟΑΣΕ στις συνομιλίες «στρογγυλής τραπέζης», που σύμφωνα με το Κίεβο ενδέχεται να αρχίσουν την Τετάρτη.

Το Κίεβο αρνείται να ανακοινώσει ποιές ομάδες θα συμμετάσχουν σε αυτές, αλλά ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι οι «τρομοκράτες» - εννοώντας τους φιλορώσους αποσχιστές - δεν μπορούν να λάβουν μέρος.

Η Μόσχα, πάντως, υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν εάν δεν υπάρξει απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων.

Ρωσία: Αντιπαραγωγικές οι ευρωπαϊκές κυρώσεις

Η Ρωσία δήλωσε την Τρίτη ότι οι νέες κυρώσεις κατά Ρώσων αξιωματούχων και ρωσικών εταιρειών από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης εμποδίζουν την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.

Η Μόσχα προέτρεψε ακόμη τη Δύση να πείσει το Κίεβο να εμπλακεί σε συνομιλίες για τη μελλοντική δομή της Ουκρανίας σε σχέση με τις αρμοδιότητες των περιφερειών και το ουκρανικό σύνταγμα πριν τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ «θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Κίεβο για το βάθος της κρίσης», καταλήγει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή