Πού θέτουν τον εκλογικό πήχη Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014 10:21
UPD:10:21
EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως όλα δείχνουν καμία εκ των 13 περιφερειών δεν θα κριθεί από την πρώτη Κυριακή.

A- A A+

Λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων παραδέχονται ότι η ψήφος των πολιτών παραμένει σε μεγάλο βαθμό «απρόβλεπτη» με τις ενδείξεις, τουλάχιστον για την κάλπη των ευρωεκλογών, να προμηνύουν ντέρμπι.

Και στην αυτοδιοικητική κάλπη όμως τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως όλα δείχνουν καμία εκ των 13 περιφερειών δεν θα κριθεί από την πρώτη Κυριακή. Και αυτό σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης έχει τη σημασία του γιατί θα αυξήσει τη συμμετοχή, τη δεύτερη Κυριακή, στις ευρωεκλογές.

Σε πολλές μάλιστα περιφέρειες, όπως της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Πελοποννήσου η μάχη αναμένεται εξαιρετικά αμφίρροπη. Το σίγουρο είναι, παραδέχεται κυβερνητικός βουλευτής, ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «μοιράζονται» από μία κάλπη. Η μεν Ν.Δ. την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών όπου σε πολλές περιφέρειες και δήμους επίσημοι υποψήφιοι και αντάρτες προερχόμενοι από το κόμμα διεκδικούν επί ίσοις όροις την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο. Αξιοσημείωτες όμως είναι και οι επιδόσεις νυν δημάρχων και περιφερειαρχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματός τους.

Στη δε Κουμουνδούρου όλο το βάρος έχει δοθεί στην ευρωκάλπη, ωστόσο τα στελέχη του κόμματος προσδοκούν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ να είναι στον δεύτερο γύρο στις 10 από τις 13 περιφέρειες.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που περιέγραψε χθες από τη Λαμία, για μία ακόμη φορά, το δίλημμα αυτών των εκλογών «σταθερότητα ή αποσταθεροποίηση», αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εστιάσει στις κατά καιρού δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τις πρόσφατες του Μανώλη Γλέζου για το «αναγκαστικό δάνειο».

Στο Μαξίμου σημειώνουν με νόημα ότι δηλώσεις όπως του κ. Γλέζου, σε συνδυασμό με όσα έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ για την περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως για παράδειγμα η ακύρωση όλων των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, μπορεί να «βάλουν τη χώρα σε τεράστιες περιπέτειες».

Γι' αυτό και ο Πρωθυπουργός, καταλήγουν στη Ν.Δ., ζήτησε από τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να πάρουν ξεκάθαρη θέση αν «θέλουν τις εκλογές ως μοχλό σταθερότητας ή ως μοχλό αποσταθεροποίησης».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή