Ιράκ : Εκλεισε ο πετρελαιαγωγός στα νότια της χώρας

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2004 11:19
A- A A+

Τον κεντρικό πετρελαιαγωγό στο νότιο τμήμα της χώρας, αναγκάστηκαν να κλείσουν οι ιρακινές αρχές, εξ αιτίας της εξέγερσης των σιϊτών, μειώνοντας κατά το ήμισυ τη ροή του ιρακινού πετρελαίου, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του πετρελαϊκού τομέα.

Η ημερήσια παραγωγής πετρελαίου, την τελευταία εβδομάδα, μειώθηκε κατά 900.000 βαρέλια, μετά τις ενέργειες δολιοφθοράς σε αγωγούς, ενώ εντάθηκαν οι μάχες μεταξύ υποστηρικτών του Μοκτάντα αλ Σαντρ και των αμερικανικών δυνάμεων σε αρκετές πόλεις.

«Ο πετρελαιαγωγός δεν λειτουργεί. Δεν γνωρίζουμε πότε θα βελτιωθούν οι συνθήκες ώστε να τον ανοίξουμε και πάλι», δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας που έχει την ευθύνη για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο νότιο Ιράκ.

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται από μέρα σε μέρα. Δεν γνωρίζουμε ούτε καν αν θα έλθουν στη δουλειά τους αύριο οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε.

Η ροή πετρελαίου από τις πηγές στο νότιο Ιράκ προς τους δύο τερματικούς σταθμούς στον Κόλπο εξυπηρετείται αυτή τη στιγμή από ένα δεύτερο αγωγό 42 ιντσών, που έχει τη δυνατότητα μεταφοράς ενός εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πριν από μία εβδομάδα έγινε επίθεση δολιοφθοράς στον μεγαλύτερο αγωγό, των 48 ιντσών, από τον οποίον υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.

Οι ζημιές στον αγωγό επιδιορθώθηκαν, αλλά λειτούργησε μόνο προσωρινά, μέχρις ότου οι αρχές αποφάσισαν να τον κλείσουν, διότι είχαν πληροφορίες από την αντικατασκοπεία ότι οι σιΐτες αντάρτες προετοιμάζουν νέες επιθέσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή