ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για ρυθμιστικό πλαίσιο για τα υγρά του fracking

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 15:30
UPD:15:31
REUTERS/LUCY NICHOLSON

Η παραγωγή στις ΗΠΑ με τη χρήση του fracking έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, όμως οι επικριτές του εκφράζουν φόβους για ρύπανση των αποθεμάτων πόσιμου νερού, ελλείψει ουσιαστικού ρυθμιστικού πλαισίου σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

A- A A+

Η αμερικανική Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (EPA) προανήγγειλε την εισήγηση προτάσεων για αυστηρότερο έλεγχο της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου με υδραυλική ρωγμάτωση και συγκεκριμένα για μεγαλύτερη διαφάνεια από την πλευρά των εταιρειών σε ό,τι αφορά τα χημικά που χρησιμοποιούνται στο fracking.

Της ανακοίνωσης είχαν προηγηθεί οι έντονες πιέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων στην υπηρεσία να συλλέξει πληροφορίες για τα χημικά που χρησιμοποιούνται στο υγρό «κοκτέιλ», το οποίο διασπά τα πετρώματα απ’ όπου αντλείται σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο. Η παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη χρήση του fracking έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, όμως οι επικριτές του εκφράζουν φόβους για ρύπανση των αποθεμάτων πόσιμου νερού, ελλείψει ουσιαστικού ρυθμιστικού πλαισίου σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Η ανακοίνωση συνιστά ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πρόσβασης του κοινού σε πληροφορίες για τα χημικά που χρησιμοποιούνται στις δραστηριότητες υδραυλικής ρωγμάτωσης», είπε σε δημοσιογράφους ο Τζέιμς Τζόουνς, βοηθός διευθυντής της υπηρεσίας Χημικής Ασφάλειας και Αποτροπής της Ρύπανσης, η οποία υπάγεται στην EPA. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι κινήσεις της υπηρεσίας ενδέχεται να μην οδηγήσουν στη λήψη επίσημων μέτρων.

Προτού άλλωστε η EPA κάνει τις εισηγήσεις της, ανοίγει δημόσιο διάλογο για 90 ημέρες, καλώντας το κοινό, εκπροσώπους του ενεργειακού κλάδου, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις αρχές πολιτειών κ.ο.κ. να τοποθετηθούν ως προς την ανάγκη λήψης μέτρων που θα υποχρεώνουν τους ομίλους να αποκαλύπτουν τι υλικά χρησιμοποιούνται στο fracking. Για παράδειγμα, ορισμένες κοινότητες και οργανώσεις θεωρούν επιβεβλημένη την αυστηροποίηση των κανονισμών επισημαίνοντας ότι στα υλικά αυτά ίσως περιλαμβάνονται και τοξικές ουσίες.

Η ίδια η EPA, που κατηγορείται από ορισμένους ότι τηρεί χαλαρή στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα, έχει ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται υπέρ ενός συστήματος εθελοντικών αναφορών από τις εταιρείες, ορισμένες εκ των οποίων διαμαρτύρονται ότι ένα επίσημο ρυθμιστικό πλαίσιο σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα είχε ως αποτέλεσμα να «προδώσουν» ορισμένα από τα μυστικά τους σε ανταγωνιστές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή