Μπαρόζο: Ολέθρια τυχόν έξοδος της Βρετανίας από Ε.Ε.

Σάββατο, 10 Μαΐου 2014 13:12
UPD:14:56
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

A- A A+

«Ειδική περίπτωση» χαρακτήρισε τη Βρετανία ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος καλεί τη νέα Επιτροπή και τον πρόεδρό της, που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές, να κάνουν τις σωστές κινήσεις ώστε να αποφευχθεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., μία εξέλιξη που ο ίδιος θεωρεί ότι θα αποβεί ολέθρια και για την Ευρώπη.

«Η σχέση ανάμεσα σε Ευρώπη και Βρετανία είναι αμφίδρομη. Δεν μπορεί να υπάρξει η μία δίχως της άλλη», υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο. Εκτιμώ, συνέχισε, ότι για ιστορικούς, γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους η Βρετανία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση. «Επιβάλλεται, επομένως, να βρούμε τρόπους ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Λονδίνου, εφόσον δεν τίθεται ζήτημα ριζικής αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών», κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ικανοποίηση για τις δηλώσεις Μπαρόζο εξέφρασε η Ντάουνινγκ Στριτ, εκτιμώντας ότι αυτές καταδεικνύουν μια σαφή αλλαγή στάσης της Ευρώπης έναντι των «δίκαιων» αιτημάτων της Βρετανίας.

Ευρωπαϊκό ανάχωμα στον ευρωσκεπτικισμό

Βρετανοί αναλυτές αποδίδουν την συμπαράσταση της Ευρώπης προς τον Ντέιβιντ Κάμερον στον διογκωμένο ευρωσκεπτικισμό με την παράλληλη άνοδο των ποσοστών δημοτικότητας του λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος παραποιώντας συνειδητά στοιχεία και πολιτικές της Ε.Ε. επηρεάζει αρνητικά το εκλογικό σώμα. Επανειλημμένες δημοσκοπήσεις φέρουν το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Φάρατζ δεύτερο μετά τους Εργατικούς με ποσοστά που ξεπερνούν το 20%.

Η αλλαγή στάσης της ηγεσίας της Ευρώπης προς τη Βρετανία αποδεικνύεται και από παρεμβάσεις ανωτάτων αξιωματούχων όπως του Ζαν Κλωντ Πιρί, νομικού συμβούλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος σε συνέντευξη του στους Financial Times υποστηρίζει πως το αίτημα του Ντέιβιντ Κάμερον για «επαναπατρισμό» συγκεκριμένων αποφάσεων, οι οποίες άπτονται θεμάτων δικαιοσύνης και μετανάστευσης, μπορούν να ικανοποιηθούν δίχως να απαιτείται αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση και συμβιβαστική διάθεση από όλες τις πλευρές.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή