Νότιο Σουδάν: Συμφωνία για τερματισμό του εμφυλίου

Σάββατο, 10 Μαΐου 2014 00:15
UPD:00:44
REUTERS/GORAN TOMASEVIC

Ο ηγέτης των ανταρτών Ρίεκ Ματσαρ.

A- A A+

Ειρηνευτική συμφωνία έπειτα από πέντε μήνες σφοδρών συγκρούσεων ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ και ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας και ηγέτης των ανταρτών Ρίεκ Ματσαρ  οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αιθιοπία, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εμφύλιας σύγκρουσης τον Δεκέμβριο.

Όπως μεταδίδει το BBC η συμφωνία προβλέπει την άμεση κατάπαυση του πυρός και το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, πριν από τη θέσπιση νέου συντάγματος που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Η συμφωνία πρέπει να τεθεί σε ισχύ μέσα σε 24 ώρες και κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τόσο ο Κίιρ όσο και ο Ματσαρ πρέπει να δώσουν την εντολή για κατάπαυση του πυρός στα στρατεύματά τους και να επιτρέψουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι θα συγκροτήσουν την μεταβατική κυβέρνηση.

Οι συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν, το νεότερο κράτος του κόσμου, έχουν κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον ένα εκατομμύριο έχει εγκαταλείψει τις εστίες του.

Ο ΟΗΕ έχει κατηγορήσει τα εμπλεκόμενα μέρα για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενδεχομένως και  για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και για εγκλήματα πολέμου.

Αναφορά του ΟΗΕ κάνει λόγο για μαζικές δολοφονίες λόγω εθνοτικής καταγωγής, επιθέσεις αντεκδίκησης, βιασμοί, άλλες μορφές σεξουαλικής βίας, μαζικές εκτελέσεις.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα εγκλήματα που διαπίστωσαν οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ στην χώρα της Αφρικής.

Η αναφορά βασίστηκε σε συνεντεύξεις πάνω από 900 θυμάτων, καθώς και σε άλλες μαρτυρίες και στοιχεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή