Νιγηρία: Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις του σχολείου των κοριτσιών που απήχθησαν

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας
Παρασκευή, 09 Μαΐου 2014 17:35
UPD:17:51
REUTERS/AKINTUNDE AKINLEYE

Την απαγωγή πραγματοποίησε η οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία θεωρεί ότι τα κορίτσια δεν έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο αλλά να έχουν παντρευτεί.

A- A A+

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας είχαν προειδοποιηθεί από το σχολείο στο οποίο φοιτούσαν τα περίπου 270 κορίτσια τα οποία απήχθησαν τον Απρίλιο από ισλαμιστές μαχητές, ωστόσο δεν έδρασαν ως όφειλαν, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έλαβε γνώση, από διάφορες πηγές, ότι οι ένοπλες δυνάμεις είχαν λάβει προειδοποίηση τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν την έφοδο των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ.

Τα 53 από τα κορίτσια κατάφεραν να δραπετεύσουν λίγο μετά την απαγωγή τους στις 14 Απριλίου, ενώ 200 και πλέον παραμένουν κρατούμενα.

Οι αρχές της Νιγηρίας δεν έχουν σχολιάσει την έκθεση της Αμνηστίας.

Ομάδες ειδικών από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία έχουν φθάσει στη Νιγηρία για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και στην απελευθέρωση των μαθητριών.

EURONEWS

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι η στρατιωτική ηγεσία στην πρωτεύουσα της Πολιτείας του Μπόρνο, Μεϊντουγκούρι, είχε ενημερωθεί για την έφοδο στις 7 μ.μ., ενώ το σχολείο δέχθηκε επίθεση κοντά στα μεσάνυχτα.

Παρά την ενημέρωση, δεν εστάλησαν ενισχύσεις για την προστασία του σχολείου στην απομακρυσμένη περιοχή Τσιμπόκ, σύμφωνα με την έκθεση.

Βασικός λόγος ήταν «ο φόβος για την εμπλοκή με καλύτερα οπλισμένες από το στρατό ισλαμιστικές ομάδες».

Οι μαθήτριες θεωρείται ότι κρατούνται σε σημείο μεταξύ του Τσιμπόκ και των συνόρων της Νιγηρίας με το Καμερούν.

Την απαγωγή πραγματοποίησε η οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία θεωρεί ότι τα κορίτσια δεν έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο αλλά να έχουν παντρευτεί.

Ο αρχηγός της οργάνωσης, Αμπουμπακάρ Σεκάου, έχει απειλήσει με μήνυμά του να πουλήσει τα κορίτσια σαν σκλάβες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή