Το δικαστήριο της Βενετίας ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας να αποφανθεί για προσφυγή εναντίον του νόμου που θεσπίζει το όριο του 4% των ψήφων προκειμένου τα κόμματα να εκλέξουν ευρωβουλευτές.
Η προσφυγή κατατέθηκε από τον Iταλό δικηγόρο Φελίτσε Μπεζόστρι, ο οποίος στο παρελθόν είχε ήδη προσφύγει κατά του νόμου που διέπει τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.
Σε εκείνη την περίπτωση, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε δεχθεί την προσφυγή, θεωρώντας ότι στη Bουλή δινόταν «πριμ εδρών» στο πρώτο κόμμα, η οποία ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το ποσοστό των ψήφων που λάμβανε.
Όπως τονίζει μέρος του ιταλικού Τύπου, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας για τον νόμο που αφορά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών θα δημοσιοποιηθεί πριν από την αναμέτρηση της 25ης Μαΐου.
Σε περίπτωση που το ελάχιστο αναγκαίο ποσοστό ψήφων 4% για την πρόσβαση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην Ευρωβουλή κριθεί αντισυνταγματικό μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, θα εκλέξουν ευρωβουλευτές και κόμματα που - σύμφωνα με δημοσκοπήσεις - δεν αναμένεται να υπερβούν αυτό το ποσοστό.
Δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς θα συμβεί αν οι δικαστές εκφράσουν την βούλησή τους μετά τις επικείμενες εκλογές για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Οριακά», όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες, κινούνται το δεξιό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» και το ψηφοδέλτιο «Η Άλλη Ευρώπη για τον Τσίπρα», ενώ οι Πράσινοι δεν ξεπερνούν το 3% στην πρόθεση ψήφων.
Ο κ. Μπεζόστρι θεωρεί ότι η ιταλική δικαιοσύνη θα κάνει δεκτή τη νέα προσφυγή του. Σε δηλώσεις του υπενθύμισε ότι και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε το όριο εισόδου στην Ευρωβουλή αντισυνταγματικό.