Τρόπους που θα εμποδίσουν την αναχώρηση Ευρωπαίων πολιτών για τη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, αναζήτησαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εσωτερικών εννέα ευρωπαϊκών κρατών οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Τουρκίας, του Μαρόκου, της Ιορδανίας και της Τυνησίας για να συζητήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.
Οι αξιωματούχοι των χωρών αυτών φοβούνται κυρίως ότι οι πολίτες τους, συχνά νέοι, θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους από τη Συρία για να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες, εξήγησε η βελγίδα υπουργός Εσωτερικών Ζοέλ Μιλκέ.
«Δεν είναι απλώς ένα εθνικό πρόβλημα, είναι ένα διεθνές ζήτημα που αφορά πολλές χώρες», υπογράμμισε, επισημαίνοντας την παρουσία στη Συρία ακραίων ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Η Μιλκέ αρνήθηκε να αποκαλύψει στον Τύπο λεπτομέρειες για τα μέτρα που συζήτησε με τους ομολόγους της και τα οποία αφορούν κυρίως τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών. «Δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τα απόρρητα μέτρα, όμως θα εκπλαγείτε», είπε.
«Αν θέλουμε να αποφύγουμε οι νέοι μας να μεταβαίνον σε περιοχές όπου δρουν τζιχαντιστές, πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των αεροπορικών μας πλατφόρμων», σημείωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, αναφερόμενος στη συνεργασία με την Τουρκία.
Στη διάρκεια αυτής της συνάντησής τους οι υπουργοί Εσωτερικών αναμενόταν να συζητήσουν για τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή για αυτά που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ώστε να εμποδίζονται οι αναχωρήσεις πολιτών των χωρών τους προς τη Συρία, να καταπολεμηθεί η ριζοσπαστικοποίηση, να εξαρθρωθούν δίκτυα και να διαχειριστούν την επιστροφή αυτών που έχουν φύγει για να πολεμήσουν.
«Πρέπει να υπάρξει μεγάλη αυστηρότητα απέναντι σε όλους όσοι επιδίδονται σε τζιχαντιστικές επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις στρατολόγησης ή οργάνωσης βίαιων ενεργειών στο έδαφός μας», υπογράμμισε ο Καζνέβ. Ο ίδιος υπενθύμισε την πρόθεση των γαλλικών αρχών να απελαύνονται «όλοι οι αλλοδαποί που έχουν καταδικαστεί επειδή συνέβαλαν στην οργάνωση μιας τρομοκρατικής ενέργειας ή στη στρατολόγηση τζιχαντιστών στο έδαφός μας».
Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση που πραγματοποιείται για αυτό το θέμα από τον Ιούνιο του 2013, όμως η πρώτη στην οποία πήραν μέρος χώρας της νότιας Μεσογείου και η Τουρκία, η οποία είναι η χώρα που προτιμούν όσοι θέλουν να περάσουν στη Συρία.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο