Να σταθεί αρωγός στην ενίσχυση της έρευνας και να μεριμνήσει για την αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ που διατίθεται όλα τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα, ζητεί με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών.
Η Ένωση επικαλείται την πρόσφατη αξιολόγηση (από Διεθνείς Επιτροπές) η οποία απέδειξε για μια ακόμη φορά, όπως τονίζει, την υψηλή ποιότητα της έρευνας που επιτελείται στη χώρα μας.
Μία συνολική αποτίμηση των βαθμολογιών των 31 ερευνητικών Ινστιτούτων που περιλαμβάνονται στα 10 Ερευνητικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), έδειξε ότι το 81% των Ινστιτούτων έλαβαν βαθμολογία άνω του 4, με άριστα το 5, ενώ το 61% των Ινστιτούτων έλαβαν βαθμολογία πάνω από το μέσο όρο (=4,38), αναφέρει η Ένωση.
Επίσης τονίζει ότι τα αποτελέσματα της πρόσφατης αξιολόγησης δείχνουν το υψηλό επίπεδο και την Αριστεία που παρουσιάζουν τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας μας.
Επισημαίνει δε ότι η μέση βαθμολογία δεν διαφέρει ανάμεσα στα Ερευνητικά Κέντρα με καθεστώς Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ ουσιαστικά αντανακλά την ικανότητα που οι Ερευνητές έχουν επιδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια στο να διεκδικούν και να κερδίζουν ανταγωνιστικά, ευρωπαϊκά και άλλα ερευνητικά προγράμματα.
Ωστόσο υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα αυτά βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς περικοπές της επιχορήγησης των Ερευνητικών Κέντρων της ΓΓΕΤ, η οποία κατά την τελευταία εξαετία έχει συρρικνωθεί κατά 54% περίπου (80 εκατ. ευρώ το 2008, 36,9 εκατ. ευρώ το 2014), οδηγώντας τα Κέντρα σε οικονομική ασφυξία.
Μάλιστα αναφέρει ότι η κάθε επιχορήγηση λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την εθνική οικονομία, δεδομένου ότι για κάθε ευρώ που επενδύει το κράτος στα Ερευνητικά Κέντρα, αυτά «αποδίδουν» στην οικονομία» από 3 έως 7 επιπλέον ευρώ (ανάλογα -και πάλι- με το θεματικό αντικείμενο έρευνας) από Ευρωπαϊκούς, διεθνείς και ιδιωτικούς πόρους.
Οι Ερευνητές επικαλούμενοι τα πρόσφατα στοιχεία αξιολόγησης κάνουν λόγο για Αριστεία στον ερευνητικό ιστό της ΓΓΕΤ, γεγονός που όπως λένε θα πρέπει η κυβέρνηση να επενδύσει όχι μόνο για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και για την την αναχαίτιση του ακραία εκφυλιστικού φαινομένου της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό.
Τέλος καλεί τον πρωθυπουργό να μεριμνήσει άμεσα, ώστε η επιχορήγηση των Ερευνητικών Κέντρων της ΓΓΕΤ να επανέλθει σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα χρηματοδότησης, προκειμένου τα Κέντρα να επιτελέσουν ανεμπόδιστα τον αναπτυξιακό τους ρόλο, όπως και να σταθεί έμπρακτα αρωγός στην ενίσχυση της Έρευνας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας στη χώρα μας, μεριμνώντας κυρίως για την αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ που διατίθεται όλα τα τελευταία χρόνια στην Έρευνα και αποτελεί κόλαφο για τη χώρα μας.