Ευχαριστημένοι και δυσαρεστημένοι από την παραμονή Τσάβες

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2004 18:07

A- A A+

«Η (άμεση) τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου θα φθάσει και τα 100 δολάρια αν δεν παραμείνω στην προεδρία», είχε δηλώσει πριν από το δημοψήφισμα της 15ης Αυγούστου για την παραμονή του ή όχι στην προεδρία της Βενεζουέλας, ο 50χρονος Ούγκο Τσάβες.

Ο Τσάβες εξέφρασε την ευαρέσκειά του που «οι φίλοι του στην Γουόλ Στριτ υποδέχθηκαν με ανακούφιση τη διατήρησή του στο προεδρικό αξίωμα» μέχρι τις προσεχείς εκλογές το 2006. «Ακόμη και στον Λευκό Οίκο, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ανάσαναν μαθαίνοντας τη νίκη μου», τόνισε ειρωνικά, υπαινισσόμενος την ανάγκη του Μπους να διατηρήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, ιδίως στον ενεργειακό τομέα.

Το μόνο κράτος της Λατινικής Αμερικής που ανήκει στον ΟΠΕΚ παράγει περισσότερα από τρία εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, έχει πολλά δισ. βαρελιών «μαύρου χρυσού» σε αποθέματα και μπορεί να εξάγει 1,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου καθημερινά προς την αγορά των ΗΠΑ.

Σχεδόν άσημος συνταγματάρχης όταν εξελέγη για πρώτη φορά το 1998, με ένα μετριοπαθές σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, ο Τσάβες διατηρεί τη δημοτικότητά του ύστερα από έξι χρόνια στην προεδρία.

H Ουάσιγκτον, όμως, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη. Αρνείται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ζητά τη διεξαγωγή μιας γρήγορης, πλήρους και διαφανούς έρευνας για τις «νοθείες» που κατήγγειλε η αντιπολίτευση.

Ούτε το Βατικανό είναι ευχαριστημένο. Ο καρδινάλιος Χοσέ Καστίγιο Λάρα χαρακτήρισε γιγαντιαία απάτη το δημοψήφισμα, και πρόσθεσε «οι φτωχοί όλης της χώρας έλαβαν φιλοδώρημα εξήντα δολάρια ΗΠΑ για να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής του».

Ούτε η ελίτ της Βενεζουέλας είναι ευχαριστημένη. Τα ινδιάνικα χαρακτηριστικά του Τσάβες και η προφορά του προδίδουν την επαρχιώτικη καταγωγή του, κάτι που τον κάνει ιδιαίτερα συμπαθή στις παραγκουπόλεις, αν και δεν έχει εκπληρώσει σημαντικές υποσχέσεις του (Το 71% των νοικοκυριών ζει σε συνθήκες φτώχειας. Το εισόδημα των κατοίκων είναι ίδιο μ' εκείνο του 1958). «Γίναμε άνθρωποι μετά τον Τσάβες», λένε, ωστόσο χαρακτηριστικά οι αποκλεισμένοι. Από την άλλη πλευρά, η μεσαία και ανώτερη τάξη θεωρεί ότι ο λαϊκιστής πρόεδρος με τις πολιτικές του αποφάσεις απέκλεισε εκείνη από το σύστημα.

Σημαντικό ρόλο στην υψηλή δημοτικότητα του Ούγκο Τσάβες έχει παίξει και η Κούβα, που τους τελευταίους μήνες έστειλε στη Βενεζουέλα μια πραγματική στρατιά από γιατρούς: 13.084 ανθρώπους, οι οποίοι οργώνουν τη χώρα και εξετάζουν εκατομμύρια, οι οποίοι δεν έχουν τα μέσα να πάνε στο νοσοκομείο.

Η αντιπολίτευση έχει δοκιμάσει τα πάντα: απεργίες, διαδηλώσεις, συνωμοσίες, απόπειρες πραξικοπήματος, αλλά μάταια.

Για τον Τσάβες πολλά μπορούν να ειπωθούν, όχι όμως και να αμφισβητηθεί ότι εξελέγη καθαρά και δημοκρατικά δύο φορές στην προεδρία της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή